Skip og maritime installasjoner må jevnlig sjekkes for sprekkdannelse, rust og annen korrosjon. Denne dronen skal gjøre dette arbeidet sikrere og rimeligere enn dagens praksis.
Skip og maritime installasjoner må jevnlig sjekkes for sprekkdannelse, rust og annen korrosjon. Denne dronen skal forbedre dette arbeidet. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Nye droner skal sjekke skip for sprekker og rust

Det er krevende for mennesker å kontrollere skipstanker og lagerrom under vann. En bedrift med utspring fra NTNU lager selvgående droner som kan overta jobben. Og til lavere kostnader.

Gründerbedriften Scout som utvikler selvgående droner for tryggere skipsinspeksjon, er rangert som en av Trondheims mest lovende teknologibedrifter. Bedriften ble også kåret til årets nykommer i den årlige Impello-analysen som står bak rangeringen. 

Impello-analysen gir en oversikt over vekst og lønnsomhetsutvikling for teknologiselskapene i Trondheimsregionen.

Skip i hardt vær

Skip og maritime installasjoner er utsatt for sterke krefter som sliter på materialene. Saltvann får metall til å ruste, og bølger og røff sjø kan gnage på skrog og skape brister og sprekker. Derfor må skip og andre konstruksjoner jevnlig sjekkes for sprekkdannelse, rust og annen korrosjon. 

I dag gjøres det forsøk med droner som styres manuelt, men det krever svært dyktige og erfarne dronepiloter for å gjøre denne jobben. Det er ikke mulig å bruke GPS inne skipstankene, og den manuelle styringen påvirkes ofte av tykke stålstrukturer. Magnetkompasset som skal sørge for å holde dronenes kurs, forstyrres.

Stillaser, klatring og rafting med gummibåter er de metodene som i dag benyttes for å komme til alle steder som må sjekkes. Dette er både tidkrevende og kostbart. Og det innebærer en viss sikkerhetsrisiko for de som arbeider med det.

Scout Drone Inspection utvikler derfor en drone som er selvgående når den skal kontrollere skipstanker og lagerrom.

– Dette vil kunne gi bedre og tryggere innsamling av data og til lavere kostnader, forteller teknisk sjef Kristian Klausen.

Saken fortsetter under bildet. 

Teamet bak dronen bruker 3D-printing for å teste ut ulike modeller. Med 3D tar det svært kort tid å endre på det fysiske designet.

Teamet bak dronen bruker 3D-printing for å teste seg fram til den mest egnede dronemodellen. Med 3D kan det fysiske designet endres på en-to-tre. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Printer ut testmodeller i 3D på løpende bånd   

Scout springer ut av innovasjonsmiljøet på Amos ved NTNU. Amos (autonome marine operasjoner og systemer) er et senter for fremragende forskning.

I dag er det fem som jobber heltid med Scout, og seks studenter på deltid.

– Nå driver vi mye med implementasjon i software og egen elektronikk. Vi jobber også med det mekaniske designet, med utstrakt bruk av 3D-printing. Det gjør at vi kan tegne, printe og teste ut nye modeller i løpet av få timer, forklarer Klausen.

Scout produserer også sensorer og kameraer tilpasset inspeksjonsdronene. Og de utvikler elektronikk som foreløpig er produsert i Tyskland og i Kina.

Teamet bak Scout er opptatt av testing og utprøving. Dette og andre steg i kommersialiseringsfasen skjer på Faktry i Trondheim, en hardware-inkubator for gründere.

I Faktry har 15 bedrifter som er i oppstartsfasen, tilhold. De fleste springer ut fra innovasjonsmiljøet ved NTNU og Sintef.

– Vi flyr flere prototyper her på Faktry, og har også startet utvikling av våre skyløsninger, sier Klausen.

Saken fortsetter under bildet. 

 Teamet bak Scout er opptatt av testing og utprøving. Dette og andre steg i kommersialiseringsfasen skjer på Faktry i Trondheim, som er en hardware-inkubator for gründere. Nicolai Husteli (daglig leder), Kristian Klausen (teknisk sjef),  Rune Nordmo og Morten Fyhn Amundsen.

Scout-teamet er opptatt av testing og utprøving. Dette skjer på Faktry i Trondheim. Fra venstre Nicolai Husteli (daglig leder), Kristian Klausen (teknisk sjef), Rune Nordmo og Morten Fyhn Amundsen. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Startup-hjelp i Kina

Asia, og Kina spesielt, er markedene de sikter seg inn på. Til det får de hjelp fra nHack som bistår start-ups og vekstbedrifter som ønsker å ekspandere til Kina – enten ved å hente ressurser i landet eller å etablere seg på det kinesiske markedet. 

Gjennom nHack-programmet blir nordiske bedrifter satt i kontakt med alt fra potensielle investorer og partnere til leverandører, produsenter og potensielle kunder. 

NTNU Technology Transfer og NTNU Accel samarbeider med nHack-programmet.

Finansiering:

  • 1,5 millioner kroner fra det statlige investeringsselskapet Investinor
  • 1,5 millioner fra nHack
  • 1,5 millioner fra private investorer
  • Har fått innovasjonskontrakt og LOOP-prosjekt med ramme på 12,5 millioner med støtte fra Innovasjon Norge og Equinor
  • Deltar i forskningsprosjekt med DNV GL med ramme på 4,8 millioner for Scout sin innsats