Cøliaki er en sykdom der vi ennå har mange ubesvarte spørsmål. Foto: Colourbox

Nå kan vi få svar om cøliaki

  • Publisert 18.12.18

Vi vet ikke hvor mange som har glutenallergi eller hvordan cøliaki oppstår. Men en ny studie kan hjelpe oss.

Cøliaki er en sykdom der vi ennå har mange ubesvarte spørsmål. Nå skal forskere ved NTNU prøve å finne noen svar.

Gluten finnes i flere typer mel. Foto: Colourbox

Cøliaki er en sykdom der tarmtottene ødelegges på grunn av en betennelse. Årsaken er en reaksjon på gluten, som finnes i flere typer mel. Den kan gi flere plager, som diaré og vekttap, slitenhet og lave jernverdier.

Prosjektleder for studien er overlege ved Sykehuset Levanger og HUNT-forsker Eivind Ness-Jensen. Data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er blant grunnlaget for forskerteamet. Eivind Ness-Jensen har fått penger fra Forskningsrådets program for «Unge forskertalenter».

Mange spørsmål om cøliaki

Hovedmålet med undersøkelsen er å få vite mer om sykdommen, slik at vi lettere kan påvise og behandle den. Blant spørsmålene vi ennå ikke har svar på er hvor mange som faktisk er rammet, hvordan miljøfaktorer kan utløse den, hvilken rolle genene spiller og hvilke konsekvenser den får for livskvalitet og risiko for andre sykdommer.

Per i dag er cøliaki uhelbredelig, men en glutenfri diett kan hjelpe på symptomene.

Samarbeidspartnere i denne studien er Norsk Cøliakiforening, NTNU/Sykehuset Levanger, Universitetet i Oslo/Oslo universitetssykehus, Karolinska Institutet, Sverige, og Universitetet i Groningen, Nederland.