Dette sverdet er fra 900-tallet. Det fikk Disneys utsending til å bli litt knisen. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Vikinger erobrer Disney World

Disney World ønsker å vise fram arkeologiske gjenstander fra NTNU Vitenskapsmuseet for millioner av besøkende i Florida.

DISNEY: Et sverd fra 900-tallet, et praktfullt drikkehorn, en flott torshammer, en fryktinngytende spydspiss, gjenstander knyttet til fiske, en rangle som skulle lage lyd fra hesten og skremme fienden. Dette er gjenstander som tilbys Disney.

Førsteamanuensis Jon Anders Risvaag med sverdet som ble funnet i Steinkjer og som kanskje skal en tur til USA. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

– Vi har samarbeidet med Disney i 11-12 år nå. Dette er den tredje utstillingen vi forbereder sammen med dem, forteller førsteamanuensis Jon Anders Risvaag ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie, tilknyttet NTNU Vitenskapsmuseet.

De nye gjenstandene er tenkt å vises frem i Epcot i Disney World i Florida, ved en ny utstilling.

Epcot er delen av fornøyelsesparken som blant annet tar for seg ulike kulturer, og der Norge har en egen paviljong.

Odin som kriger

Nå er det ennå ikke avgjort hvilke av gjenstandene som til sist lånes ut til Disney, men her er i hvert fall flere gode kandidater. Sverdet fra 900-tallet fikk frem gliset da en Disney-representant nylig kom til museet.

– Han sa: «Jeg er 11 år igjen!» forteller Risvaag, som selv kjenner igjen følelsen.

Nå har Risvaag all mulig grunn til å bli litt blasert etter å ha håndtert mange av de historiske gjenstandene ved museet i noen og 20 år, men fremdeles kjenner han begeistringen når han kommer over noe helt spesielt. Denne begeistringen kan et nytt publikum få oppleve nå.

Fiskekroker og en vakker Torshammer er lagt frem for å tilbys Disney. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Fiskekroker og en vakker torshammer er lagt frem for å tilbys Disney. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Epcot har over 11 millioner besøkende i året. Omtrent fire millioner av dem besøker den norske paviljongen. Her er det altså muligheter for å vise frem gjenstandene skikkelig.

Dette sverdet skal symbolisere Odin som en kriger, og er fra Talsnes i Midtre Gauldal. Det er forholdsvis solid til å være over 1000 år gammelt, og dette er noe av grunnen til at det faktisk får lov til å bli med til USA.

For det er nok ikke fritt fram for alle gjenstandene som Disneys folk søkte seg fram til i museets digitale samling. (Som du finner her.)

–  Noen av gjenstandene stiller vi også ut selv, sier Risvaag.

Den brutale spydspissen som tilbys Disney er en påminner om at dette er gjenstander som egentlig ikke hadde så veldig hyggelig bruksområde, men de er fascinerende likevel, eller kanskje nettopp derfor.

Saken fortsetter under bildet.

Et bøffelhorn, antakelig fra middelalderen. Vakkert og kanskje snart ved Epcot. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Bøffelhorn

Museet har ellers 27 drikkehorn. Ett av disse drikkehornene tilbys Disney nå. Det dekorerte bøffelhornet må være noe av det vakreste som museet eier. Bøffelhorn ble en periode importert til Norge nettopp for å lage drikkehorn av.

Selv om akkurat dette hornet nok er nyere enn vikingtid, antakelig fra perioden 1300 til 1600 – men historien er forsvunnet med årene, er det laget i mye av den samme stilen som i tidligere tider.

–  Dette ble nok laget for å drikke jól, mener Risvaag.

Hornet ser ut til at det fremdeles kunne vært brukt til det. Mange av de eldre hornene er i atskillig dårligere stand.

Saken fortsetter under bildet.

Torshammeren ble funnet på Flekstad i Steinkjer i 2015. Den ser nesten ny ut, men er fra vikingtiden. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Hammer, fangst og rangle

En annen gjenstand som tilbys Disney er en vakker torshammer som ble funnet på Flekstad i Steinkjer for et par år siden. Gjenstanden har så nydelige detaljer og er i så god stand at den like gjerne kunne ha vært brukt i dag.

Denne skal så klart representere Tor, sammen med gjenstander forbundet med fiske. Tor står bak tidenes største fangst, eller i hvert fall fiskehistorie, siden han skal ha fanget selve Midgardsormen som var så gigantisk at den omsluttet hele Midgard, menneskenes hjem.

Lyden fra denne ranglen skulle skremme fiender. Den ble festet til hestenes seletøy, forteller førsteamanuensis Jon Anders Risvaag. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Lyden fra denne ranglen skulle skremme fiender. Den ble festet til hestenes seletøy, forteller førsteamanuensis Jon Anders Risvaag. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

En metallrangle kan virke tilforlatelig der den ligger, men bruken av slike er beskrevet i sagalitteraturen. Vi vet ikke helt hvordan den lød som ny, for denne er nok litt for aldrende til å skrangle mer, men vi vet at slike rangler ble festet til hestenes seletøy for å lage en lyd som skulle bidra til å skremme fiender.

En vakker trefliket spenne fra Møre og Romsdal skal kanskje til USA også, men den var pakket vekk da vi kom på besøk. Du kan se den her.

En liten beinnål med dragehode kommer fra Dønnes i Nordland. Den kan du se på denne siden.

Økende interesse

Utstillingen ved Epcot er tenkt å vise hvordan de norrøne gudene var en del av hverdagen for folk. Samtidig hadde gudene også svært så mye til felles med menneskene.

–  De var egentlig hverken gode eller onde. De var veldig menneskelige og representerte mange forskjellige egenskaper. De kunne være hevngjerrige, de forelsket seg og hadde seg med hverandre.

Selv Loke var ikke bare ond eller en snik. Han er også smedkunstens gud.

Risvaag berømmer Disney for profesjonaliteten. Sikkerheten og kunnskapene er på topp. Snart returneres gjenstander fra en utstilling om samisk kultur som har stått i fire år.

Interessen for vikinger og norske kulturgjenstander har for øvrig økt med svære tv-satsinger som Vikings og Game of Thrones.

Men Disney har en stor del av æren med storsuksessen Frost. Den er tidenes mest innbringende tegnefilm, i hvert fall om du ikke tar hensyn til prisstigningen.

I fjor åpnet en ny attraksjon ved den norske paviljongen, nemlig turen «Frozen ever after». Snart kan den få selskap av gjenstander fra museet.