Når 16 fotball-lag skal møte hverandre, slik som i eliteserien, får du alle de milliardene av muligheter som finnes av kamper ved å gange tallene fra en til 16 med hverandre. Med andre ord: Her må det både avansert matte og planlegging til før tippeligaoppsettet er klart. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.

Tallknusing gir serieoppsettet

Spenningen er stor når terminlista for eliteserien skal presenteres. Det få fotballentusiaster vet, er at det finnes milliarder av kamp-kombinasjoner – og at forskere er satt på jobben med å finne det optimale kampoppsettet.

FOTBALLFORSKNING: Elitesesongen i fotball starter 1. april, og 16 lag skal alle møte hverandre og spille 240 kamper i løpet av 2017.  

– Det finnes flere milliarder mulige måter å kombinere disse 240 kampene på, sier matematiker og optimerings-forsker i SINTEF, Lukas Bach.

SINTEF har siden 2006 jobbet på oppdrag fra Fotballforbundet med spilleplanen i eliteseserien. Det som før het Tippeligaen.

Matematiske muligheter – og umuligheter

Bach står ved tavla, tegner og forklarer hvordan en kan regne seg fram til alle disse potensielle kombinasjonene:

– Dersom du har en spilleplan med fire lag som skal møte hverandre, er en del av problemet vi må løse å finne rekkefølgen på lagene som skal spille. Her finnes det 24 ulike muligheter, fordi en ganger to ganger tre ganger fire er 24.

Forsker og matematiker Lukas Bach i SINTEF regner på kampoppsettet i tippeligaen. Heldigvis har han hjelp av en datamaskin, for her er det faktisk milliarder av kampkombinasjoner å velge mellom. Foto: Lisbet Jære.

Når det er 16 lag, slik som i eliteserien, får du alle de milliardene av muligheter ved å gange tallene fra en til 16 med hverandre.

Nå er det ikke slik at alle disse milliardene av ulike måter er like gangbare. Det finnes flere føringer, som at når et lag spiller første kamp hjemme, så spilles årets siste kamp borte.

–  En skal helst spille hjemme-borte annenhver gang, men siden det er matematisk umulig så må hvert lag spille to hjemmekamper og to bortekamper på rad en gang i løpet av sesongen, sier Bach.

Tar ett problem om gangen

Og det er heller ikke slik at Bach kommer seg fram til kampoppsettet ved å regne på tavla. Hjelpemiddelet er et avansert dataprogram som SINTEFs optimeringsforskere har utviklet. Dog tar ikke programmet, som konstant er under forbedring, større prosessorkraft enn at det kan kjøres i en vanlig datamaskin med god kapasitet.

–  Problemet med kampoppsettet er så komplekst at vi må dekomponere det og løse problemene hver for seg.  Det første programmet jobber med er ønskene for når klubbene skal spille hjemme- og bortekamper. Når det er løst, begynner det å jobbe med problem nummer to som er tidspunktet når lagene skal møte hverandre, dette skjer selvsagt under hensyn til ulike føringer.

Ikke BARE matte…

Jobben Bach gjør for eliteserien inngår nå i forskningsprosjektet SPORTING, finansiert av Forskningsrådet, som ser på kampoppsett for flere ulike turneringstyper. Både Norway Cup og Norsk Volleyballforbund er med. 

Sannsynligvis sitter du likevel der med en følelse av at det ikke bare er renspikka matematisk som bestemmer kampoppsettet i norsk elitefotball.

–  Hvordan er det mulig at Rosenborg alltid spiller på Lerkendal 16. mai?
–  Vel, det er ikke noen hemmelighet, det finnes en avtale i dag der det står at både Rosenborg og Brann skal spille hjemmekamp den 16. mai, sier Nils Fisketjønn, direktør for konkurranse i Norsk Fotballforbund (NFF).

Fotballforbundet har altså full kontroll.

Blir tv-underholdning

–  Prosessen starter med at klubbene sender inn sine ønsker, de sender også inn informasjon om begrensninger. Som for eksempel at fotballstadion i Ålesund er opptatt på grunn av konsert.  Medieselskapene har også klare ønsker og føringer. Så møter vi Lukas som plotter det inn i sitt system, forklarer Fisketjønn.

Når Bach legger inn informasjonen i sitt system tar det tid å bearbeide det, forhåpentligvis er svaret klart når han kommer på jobb neste morgen. Utkastet sender han til Fotballforbundet, prosessen med utprøving av utkast til spilleplaner varer vanligvis et par uker.

Spenningen ligger i lufta når det endelige kampoppsettet er ferdig, i år lå det klart like før jul.
–   Det er veldig stor interesse, mange planlegger året sitt ut fra oppsettet, og det blir laget en times fjernsynsprogram om dette, sier Fisketjønn.

Nyheter gir flere puslespillbiter

Fisketjønn forteller at fra i år har de en ny medieavtale som inkluderer «Derbylørdag» og «Supersøndag». På en Supersøndag spiller profilerte lag mot hverandre, Derby betyr lokaloppgjør eller en kamp mellom to rivaliserende fotball-lag.

Jo flere slike føringer som kommer, jo mer komplisert blir det for Bach og dataprogrammet å få puslespillet til å gå opp. Han viser ei side med ønsker fra klubbene, de ønskene som fotballforbundet krever skal etterfølges er merket med M.

–   Det er spesielt utfordrende å få oppsettet til å gå opp fra slutten av juni til begynnelsen av august når de fire beste lagene fra 2016 spiller i kvalifikasjonen til Europa, sier Bach.
Det at de skal ha fri minst to dager før og to dager etter kamper når de skal spille kvalifikasjon, skaper hodebry. Som Rosenborg som spiller kvalifikasjon til Champions League.

Uhildet supporter

–  Alle kan ikke spille hjemme 16. mai, men i år klarte vi å oppfylle 46 av klubbenes 51 ønsker gjennom sesongen, det er bra, sier Lukas Bach.

Bach er god fornøyd med jobben, synes fotball er moro, og kommer til slutt med denne opplysningen:
–   Jeg er interessert i fotball, men siden jeg er dansk følger jeg med på dansk fotball. Jeg lover at jeg ikke har noe norsk favorittlag, det føles sikkert betryggende, sier SINTEF-forskeren og smiler.