– Vi fikk i gjennomsnitt 15-20 kvalifiserte søkere til hver stilling. Nå gleder vi oss til å se forskerne blomstre, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU. Han møtte endel av forskerne i går. Foto: Stein Roar Leite / NTNU

Tolv nye toppforskere til NTNU

NTNU annonserte i fjor tolv stillinger som førsteamanuenser i magasiner som Nature og Science. Responsen var stor. Nå har flere av dem kommet til Trondheim.

Alle forskerne er deltakere i et nytt program ved NTNU som heter Onsager Fellowship.

– Det er et helt nytt verktøy i et større system som vi kaller NTNU Excellence Initiative, sier rektor Gunnar Bovim ved NTNU.

For talentfulle forskere

Et tydelig mål for NTNU er å forbedre suksessraten i konkurranser med høy kvalitet.

– Da tenker vi spesielt på European Research Council. Derfor utviklet vi Onsager stipendprogrammet for å tiltrekke oss de mest talentfulle forskere med et etablert rykte for forskning av høy kvalitet, sier Bovim.

Tolv stillinger på åremål

Derfor annonserte NTNU tolv faste stillinger på åremål i 2015.

– Vi fikk i gjennomsnitt 15-20 kvalifiserte søkere til hver stilling. Det var en tøff konkurranse, og nå gleder vi oss til å se disse forskerne blomstre ved NTNU, sier Bovim.

Les om forskningen til en fra Onsager Fellowship: Potetplagen som endret verden

Stortinget vedtok egne stillinger

I utlandet kalles ordningen ”tenure track”. Forskerne får fast jobb, men på åremål, og det stilles krav om gode publiseringer. Forskerne får også ekstra støtte til å gjøre en god jobb. Å bruke slike stillinger er helt nytt i Norge. Stortinget vedtok i 2014 at universiteter og høgskoler totalt kan ansette 300 på det som kalles innstegsvilkår. NTNU har fått 40 av stillingene. Målet er å gjøre universiteter og høgskoler bedre i stand til å konkurrere om de beste kandidatene internasjonalt.

Annonserer snart elleve nye stillinger

Alle som er ansatt gjennom Onsager Fellowship er med i denne ordningen.

NTNU er det første norske universitetet som har tatt i bruk slike stillinger.

– Derfor er alle en del av et nasjonalt pilotprosjekt. Vi skal utvide piloten i år, og er i ferd med å kunngjøre elleve nye stillinger innenfor Onsager Fellowship-programmet, sier Bovim.