Beinløse Bob kunne trenge en hånd. Du kan hjelpe ham med å få skjelettet på plass. Foto: Steinar Brandslet, NTNU

Bob trenger bein – du har størst ører

Snakkende skjelett og lysende fargebokser fikk selskap av lydbølgedingser og en genmaskin da studenter ved NTNU nylig viste hva de kan.

VITENSENTERET: Beinløse Bob mangler noen knokler. Kan du hjelpe ham med å få dem på rett plass? Hva er egentlig den boksen som gir deg store ører? Hvorfor blir det bølger i det vannkaret? Hva er de tre lysende boksene på bordet der? Og hvorfor kommer det en snål tegning av deg selv på skjermen der borte?

Hvorfor har Ole Andreas Alsos så store ører? Foto: Steinar Brandslet, NTNU

Hvorfor har Ole Andreas Alsos så store ører? Foto: Steinar Brandslet, NTNU

Egentlig er det enkelt. Og like egentlig er det vanskelig, for her har mange kloke hoder brukt mye tid.

Studenter fra Institutt for produktdesign gikk nylig opp til eksamen i programmering. De gjorde de ved å lage fem installasjoner for Vitensenteret i Trondheim.

Disse installasjonene skulle engasjere barn, lære dem noe om vitenskap og teknologi og ellers vise frem hva studentene kan få til.

Fortsatt tilgjengelig

– Kommer noen av disse installasjonene til å bli en fast del av Vitensenteret?

Er det sånn du ser ut? Foto: Steinar Brandslet, NTNU

Er det sånn du ser ut? Foto: Steinar Brandslet, NTNU

– Vitensenteret vil ha med 2-3 av modellene videre, sier Alsos. Selv om alle modellene var svært gode, må de tåle røff behandling av de besøkende. Derfor er det ikke alle som kan stilles ut på fast basis.

Ole Andreas Alsos er førsteamanuensis ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. Både han og Vitensenteret er svært imponert over det studentene har fått til.

Her er de fem prosjektene:

Sinus

Sinus viser hvordan lydbølger sprer seg i vann. Ungene kan endre lydfrekvensene ved hjelp av sensorer i et vannkar.

Swave

Ja, hvordan virker nå egentlig lydbølger? Denne maskinen hjelper deg å forstå. Den gir deg også fantastiske ører.

Genie

Kan du rulle tunga? Har du krøller? Fikk du øreflipp eller fregner? Egenskaper og karaktertrekk arves fra foreldrene dine, men hvordan blir egentlig tegningen av deg når du setter alt sammen?

LEDs Blend

Tre lysende kuber mikser farger når de kommer nær hverandre. Sensorer i kubene gjør at de vet hvilke andre kuber som er i nærheten.

Beinløse Bob

Beinløse Bob mangler noen av knoklene sine. Kan du sette dem på rett plass i løpet av to minutter? Greier du det, twitres tiden din.