Glade vinnere: F.v: Ole Petter Næsgaard (SINTEF), Margrethe Engan Gjære (Protex), Tore Christian Bjørsvik Storholmen (SINTEF) og Jens Christian Hernes (Protex). Foto: Jarl Reitan.

Merket for god design til SINTEF – igjen

Industridesignerne Ole Petter Næsgaard og Tore Christian B. Storholmen i SINTEF Helse mottok på nytt Merket for god design, som utdeles av Norsk design- og arkitektursenter.

Begge jobber ved faggruppe for Design, og det er 6. gang fagmiljøet mottar prisen. I år fikk de prisen for design og utvikling av bekledningskonseptet Ragnarok, som er en komplett arbeidstøy-kolleksjon spesialutviklet for røktere i oppdrettsnæringen. Begge designerne har funksjonell bekledning som sitt spesialfelt, og jobber tett med SINTEFs arbeidsfysiologer. Ragnarok produseres av tekstilbedriften Protex som har hovedkontor i Ålen og produksjon i Tallinn.

Her er juryens omtale og kjennelse:

Omtale: Hvert år investeres store summer i fiskehelse innen oppdrett og havbruk, som er en betydelig næring i Norge. Men klærne til dem som skal sørge for fiskehelsen, altså de ansatte, er ikke blitt viet oppmerksomhet. Protex og SINTEF initierte et to-årig forskning- og utviklingsprosjekt for å ta frem en ny og bedre arbeidsbekledning. Det har gitt kolleksjonen Ragnarok.

Jurykjennelse: Et viktig produkt for en havbruksnæring i vekst. Plaggene har et helhetlig uttrykk fra innerst til ytterst, og viser inspirasjon fra sportstøy og annet arbeidstøy. Dette er velfungerende arbeidstøy som du kan føle deg tøff og proff i. Plaggene er lette, men solide. De har god bevegelighet og komfort, noe som øker effektiviteten og sikkerheten ved arbeid på merdkanten. Dette har en åpenbar samfunnseffekt. Plaggene har mange gode og funksjonelle detaljer, godt plasserte lommer, skjulte glidelåser som ikke skader fisken, partier med PVC i fronten for enklere rengjøring og integrerte kneputer. I hele serien er det lagt opp til ull innerst mot kroppen og i mellomlagene, og syntetiske stoffer i ytterbekledningen. Dette fungerer som opplæring i god klesbruk under røffe klimatiske forhold. En riktig og viktig utvikling for havbruksnæringen.

 

Bedrift:

MT003_bilde1_foto_stian_holmen_lein

Foto: Stian Holmen Lein

Protex AS, www.protex.no

Design: SINTEF Teknologi og samfunn, Avdeling Helse

Prosjektgruppen besto av:

Prosjektleder: Tore Christian Bjørsvik Storholmen, SINTEF

Prosjektmedarbeider: Ole Petter Næsgaard, SINTEF

Arbeidende styreleder: Jens-Christian Hernes, Protex

Salgssjef: Martin Gregersen, Protex

Daglig leder: Margrethe Engan Gjære, Protex

Lerøy Midt AS v/ produksjonssjef Arve Olav Lervåg: koordinering av utprøving på oppdrettsanlegg og representant i prosjektets styringsgruppe

ACE AS (AquaCulture Engineering) v/ senior prosjektleder Guttorm Lange: representant i prosjektets styringsgruppe

Aclima AS: samarbeidspartner og underleverandør på baseplagg og utvalgte mellomplagg