Finner du "drømmeboligen" er det smart å ikke la seg blende av vakre overflater, men å studere boligen nøye. Foto: SINTEF Byggforsk

Er du klar for visning?

Det er klart for en av vårens største visningshelger. Men skal du kjøpe bolig, gjelder det å holde tunga rett i munnen.

Helgene i mai er topphelger i eiendomsbransjen, hvor tusenvis av hus og leiligheter legges ut for salg. Kanskje har man allerede vært på et utall visninger, er utålmodig og vil få flyttet inn før skolestart.

– Men pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Kan gardere seg

Hvis man vet hva man skal se etter, behøver det likevel ikke å være noen risikosport å kjøpe bolig. Forhold man bør undersøke er takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.

Det er også mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov.

– Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen.

Høy standard” ikke alltid høy

For de som kjøper boliger som er bygd i henhold til dagens byggeregler, er det viktig å være klar over at disse angir minstekrav.

– Å kjøpe ny bolig med såkalt “høy standard” betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen.

Ønsker man ekstra standard når det gjelder for eksempel lydisolering eller sikkerhet mot fuktskader i spesielle rom og bygningsdeler, må man altså be om dokumentasjon i form av produktbeskrivelser, tegningsunderlag o.l.

Her kan du ta SINTEF sin visningstest på facebook.