League of Legends har lykkes med å minske trakasseringen. Ilustrasjon: League of Legends

Hatprat mot kvinner tema for FN

NTNU-forsker tar for seg trakassering i spill.

– Så lenge spillfellesskap får flyte over av kvinneforakt kommer kvinner til å vegre seg. Selv om de egentlig har en gamer  i magen, sier universitetslektor Kristine Ask ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier.

Selv deltar Ask i disse dager på en FN-konferanse i New York. Konferansen er en videreføring av likestillingsarbeidet som FN startet i Bejing for 20 år siden. Hele 8600 deltagere og mer enn 1100 interesseorganisasjoner er med.

– Panelet jeg er med på arrangeres av Likestillingsombudet og handler om hatprat på nettet. Min presentasjon er om hva som skjer i spillenes verden, både om Gamergate og resultat fra egen forskning på seksuell trakassering i online dataspill, sier Ask.

Gamergate er kallenavnet på et eksempel på trakassering av kvinner i et spillmiljø, men langt fra noe unikt eksempel. Ask har blant annet funnet at omtrent halvparten av kvinnene skjuler sitt kjønn når de spiller online. Dette for å unngå trakassering og tilnærmelser.

–      Kulturen rundt en teknologi er like viktig som teknologien. Men kulturer kan endres. Vi har mange eksempel på at produsenter som har ukulturen på alvor, for eksempel League of Legends, har lykkes i å minske trakasseringen, sier Ask.