Solgrill

Nå kommer solgrillen

Nå kan du grille uten kull eller gass. Alt du trenger er solskinn.

Utendørsgrilling skjer gjerne i finvær og solskinn. Dermed er det duket for å ta i bruk den nye grillen som drives av solenergi.

Solgrill-ideen stammer opprinnelig fra to gründere fra Harvard University og Massachusetts Institute of Technology (MIT) som utviklet teknologien i samarbeid med nomader og lokalbefolkning i Tibet. Her og andre steder i den tredje verden bruker befolkningen mye tre og annen biomasse til å koke mat og varme husene, noe som fører til klimagassutslipp og helseplager som følge av mye røyk innendørs.

Det skriver Teknisk Ukeblad.

På markedet til våren

Tre studenter ved NTNUs Entreprenørskole har jobbet med å videreutvikle batteriteknologien, slik at en solgrill nå er klar for det vestlige markedet også. Den soldrevne grillen ble nylig lansert på en boligmesse i Trondheim, og til våren slippes den ut på markedet for fullt. Det er bedriften Morpho Solar, en spin-off fra NTNU, som har utviklet produktet. Morpho Solar består av Guro Grytli Seim, Even Haug Larsen og Dag Håkon.

Solovn til Etiopia

Ved NTNU startet det med at en gruppe entreprenørstudenter utviklet en solovn for etiopiske forhold. I Etiopia trengs ovner med svært høy temperatur for å steke det tradisjonsrike brødet injeras, som er basiskosten for etiopiere.

Kvinnene, som står for matlagingen, bruker vedfyrte ovner. Problemet er at landet er i ferd med å avskoges, og kvinnene må gå langt og bruker mye tid på å sanke ved. Og avskogingen fortsetter.

Trioen i Morpho solar ønsket å videreutvikle solvovn-konseptet til en solgrill med tanke på det vestlige markedet. Det har de greid.

Raskere enn kulegrill

Solgrillen har en diameter på 1,3 meter med en stekeplate i midten, og er laget av en høyreflektiv polymer som gjør at den skal tåle en støyt. Den svære solfangeren skal klare å omdanne 80 prosent av solenergien til termisk varme, være fire ganger mer effektiv enn tradisjonelle solcellepanel og seks ganger raskere og varme opp enn en kulegrill.

Selve varmelageret er basert på saltlagring, og består av en aluminiumsbeholder med nitratsalter som bruker rundt en time på å lade, og kan avgi varme like lenge.