90 prosent av de spurte liker å få mange «likes». Foto: Thinkstock

«Likes» påvirker humøret

Sosiale medier påvirker humøret. Mange «likes» på Facebook gjør svært mange av de spurte glade, viser en helt fersk undersøkelse.

FACEBOOK: – Hele 90 prosent av Facebook-brukerne sier de blir glade når venner liker meldinger og bilder de legger ut, sier Berit Skog, som forsker på sosiale medier.

Skog er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Hun stilte en del spørsmål om sosiale medier under Forskningstorget i Trondheim 19. og 20. september i år. Den skal følges opp under Reseachers’ Night, som også er en del av Forskningsdagene.

440 personer ble spurt om sosiale medier under arrangementet på Forskningstorget. Foto: Berit Skog, NTNU

440 personer ble spurt om sosiale medier under arrangementet på Forskningstorget. Foto: Berit Skog, NTNU

Tre av ti av de spurte sier at mange «likes» styrker selvtilliten deres. Hver fjerde bruker blir skuffet om de får få «likes».

Unge deltakere

Til sammen 440 personer i alderen 13 til 30 + deltok i undersøkelsen. Samtlige av dem brukte Facebook. Det var kravet for å få bli med på undersøkelsen denne gangen.

Nå skal det sies at undersøkelsen i stor grad mottok svar fra unge folk, og ikke gjenspeiler situasjonen om du ser på alle aldersgrupper under ett. Mange av dem som besøkte Forskningstorget tilhørte skoleklasser.

50 prosent av dem som svarte var skoleelever, 20 prosent studenter, 27 prosent i arbeid og bare tre prosent svarte «annet» under statusen.

Dermed gir undersøkelsen mest et bilde av de unges vaner på sosiale medier, samtidig som den gir et bilde av nye digitale trender.

Facebook under press

Ingen imperier varer evig. Facebook er under press fra andre sosiale medier.

– De unge er blitt multidigitale, sier Skog.

– De unge er blitt multidigitale, sier Berit Skog. Foto: Thinkstock

– De unge er blitt multidigitale, sier Berit Skog. Foto: Thinkstock

YouTube ble brukt av 94 prosent av dem som svarte. Men SnapChat er også populært med hele 86 prosent oppslutning.

– SnapChat er i vinden for tida, og blant unge er det en sterk konkurrent til Facebook, sier Skog.

De yngre bruker jevnt over Facebook annerledes enn de voksne gjør. De oppdaterer ikke statusen så ofte, men poster isteden portrettbilder for å få «likes», liker andres bilder og gjør gjerne avtaler på Facebook. Chatte-funksjonen er spesielt populær blant de unge.

SnapChat brukes i stor grad for å sende tullebilder og korte beskjeder, eller situasjonsbilder med tekst. Helt korte formuleringer. Men det er også vanlig å sende bilder av maten du spiser, omgivelsene, fine selfies eller portretter og treningsbilder.

Bruker flere medier

Både Spotify og Instagram ligger høyt på listen over sosiale medier som brukes av mange. Rundt 80 prosent av de spurte bruker disse to.

Twitter og kortvideotjenesten Vine har bare halvparten så mange følgere blant de spurte som Instagram og Spotify har. Bare rundt 40 prosent bruker disse tjenestene.

For Twitter skyldes dette antakelig at du må kunne bruke adresseringstegnene # og @. Twitter er også mer blitt en arena for debatt og det å følge kjendiser eller andre du er interessert i, og retter seg kanskje ikke på samme måten mot de yngste.

– De helt unge er ikke helt der enda, sier Skog.

Berit Skog.

Berit Skog.

Linkedin brukes av rundt hver fjerde av de spurte. Det har nok også med alderssammensetningen å gjøre. Linkedin er rettet mot studenter og arbeidstakere som er interessert i å knytte nettverk. Det oppfattes ikke som like relevant for de yngste brukerne.

Få bruker «mobbeapp»

Den sosiale spørretjenesten Ask.fm er den såkalte «mobbeappen». Trondheim kommune har stengt av tilgangen til dette mediet på sine pc-er, og bare 13 prosent av de spurte bruker den.

Datetjenesten Tinder brukes av 13 prosent av de spurte. Det er interessant at så vidt mange bruker denne appen, mener Skog. Det signaliserer at dating og sjekking via Tinder er «in» i de aktuelle aldersgruppene.

Også dette temaet følges opp når undersøkelsen gjennomføres blant elever i videregående skole på Reseachers’ Night fredag 26. september

Forskningstorget og Reseachers’ Night er en del av Forskningsdagene som arrangeres i Trondheim frem til 28. september.