Illfoto: Geir Mogen

Ny pris til Moser-gruppen

  • Publisert 06.12.13

Edvard og May-Britt Moser blir tildelt Horwitz-prisen for funn som kan føre til nye behandlingsmetoder av Alzheimers. Tidligere vinnere av prisen har senere fått Nobelprisen.

Edvard og May-Britt Moser blir tildelt Horwitz-prisen for funn som kan føre til nye behandlingsmetoder av Alzheimers. Tidligere vinnere av prisen har senere fått Nobelprisen. Professorene i nevrovitenskap, Edvard og May-Britt Moser ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU får Louisa Gross Horwitz-prisen sammen med John Michael O`Keefe ved University College London. Prisen er Columbia Universitys mest prestisjetunge pris for store forskningsprestasjoner innenfor biologi og biokjemi.

De tre premieres for oppdagelsene om hvordan hjernen beregner og husker hvor den er – noe som kan være en del av grunnlaget for minnet. Arbeidet deres kan føre til nye behandlinger av Alzheimers og andre nevrologiske lidelser som påvirker hjernens romfunksjonalitet.

– Horwitz-prisen er ett nytt eksempel på den vitenskapelige statusen som May-Britt og Edvard Moser har oppnådd som verdensledende forskere innen nevrovitenskap. Det er bare de absolutt beste som oppnår en slik anerkjennelse, og vi er stolte over at de når får denne prisen, sier dekan Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet ved NTNU.

– Takknemlige

Arbeidet til Edvard og May-Britt Moser og O´Keefe om hvordan hukommelse og kognitive evner blir tapt, kan ha stor betydning for forskningen på Alzheimers sykdom.

– Vi er svært takknemlige. Prisen anerkjenner den store innsatsen som er lagt ned av en rekke fremragende forskere ved Kavliinstituttet gjennom mange år. Samtidig peker den også betydningen grunnforskning har for senere utvikling av medisiner og behandling av sykdommer, sier Edvard Moser.

Horwitz-prisen stiller seg nå i en rekke av høythengende priser som Edvard og May-Britt Moser tidligere har blitt tildelt. Sammen med Louis-Jeantet Prize for Medicine, blir også Horwitz-prisen ansett for å være et langt steg på veien til Nobelprisen. Av 91 tidligere vinnere av Horwitzprisen har 43 endt opp med å motta Nobelpriser. Den siste var James E. Rothman som fikk Horwitz-prisen i 2002, og fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2013.

Prisforedrag og prisutdeling skjer 16. januar 2014.

Se også melding om prisen på Columbias nettsider