Vann inne, eller bare ute? Uansett bør du stenge vannet på hytta snart. Illustrasjonsfoto: Morguefile.

Steng vannet på hytta etter høstferien

I 2012 utbetalte forsikringsselskapene 150 millioner kroner i vannskade-erstatninger for norske hytter. Etter første halvår i år har disse skade-erstatningene allerede passert 123 millioner kroner.

– Blir høsten normal med hensyn til utetemperaturer, innebærer det at rundt 5300 hytteeiere vil oppleve en vannskadet hytte i 2013. Blir høsten kaldere enn normalt kan skadetallene øke betydelig, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.

Kan bli dyrt

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Det kan fort bli dyrt.

– De fleste skader koster mer for hytter enn for boliger. Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste vannskader unngås, opplyser Fiskum.

Slik sikrer du deg

For å unngå frostsprengte rør er det viktig å:

  • stenge hovedvanntilførselen før du forlater hytta
  • lukke alle lufteventiler og vinduer
  • ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske
  • om mulig ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca 10 ºC
  • unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryperom, yttervegger, golv og tak

Brosjyren ”Unngå vannskader på hytta” gir deg råd om tiltak for å unngå vannskader på hytta, informasjon om frostsprenging, henvisning til nyttig litteratur og nyttige telefonnumre, samt informasjon om vannskadesikring med bruk av lekkasjevarsler.

Brosjyren er utarbeidet av Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk med støtte fra forsikringsbransjen i Norge. Brosjyren kan lastes ned gratis på vannskadekontoret.no.