Investor Petter Stordalen, idrettspresident Inge Andersen og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø under valgvaken til valget om OL i Oslo. Det endte med flertall for at Norge skal søke om å arrangere OL i 2022. Forsker Tor Georg Jakobsen fra NTNU har gjort en studie som viser at OL ikke lønner seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– OL er helt meningsløst for Norge

Norge som nasjon er ikke økonomisk tjent med å arrangere OL. Men et fotballmesterskap derimot, det kan lønne seg. Dette går fram av en forskningsrapport ved NTNU.

– Når det gjelder lønnsomhet for en nasjon, så er fotballmesterskap langt bedre enn olympiadene. En olympiade lønner seg ikke for en nasjon som helhet, sier Tor Georg Jakobsen, forsker og statsviter hos NTNU.

Sammen med flere andre forskere har han studert alle land som har arrangert OL, FIFA World Cup eller UEFA European Championships i perioden 1970-2009. Resultatene fra studien «Fool’s gold: major sports events and foreign direct investment» ble publisert i tidsskriftet «International journal of Sport Policy and Politics» i 2012.

Dårlige prognoser for OL

– Debatten raser i de fleste land når det er snakk om å arrangere store sportsarrangement. Et av de store spørsmålene hver gang er om dette lønner seg. Det ønsket vi å finne ut av. Vi har målt dette gjennom å se på utenlandske investeringer i det landet som skal arrangere et stort sportsarrangement. Det vil typisk være investeringer i infrastruktur som bygg eller idrettsanlegg, men kan være investeringer av enhver karakter. Denne markøren kan fungere som en værhane, sier Jakobsen. Og den økonomiske værmeldingen for OL er langt fra sol og sommer.

Fotball lønnsomt for små nasjoner

Ingen av nasjonene som har arrangert OL i den målte perioden har fått økte utenlandske investeringer. Men flere små nasjoner som Portugal, Belgia og Nederland fikk økte utenlandske investeringer i årene før et fotballmesterskap.

– For store nasjoner vil alle sportsarrangement bare være en dråpe i havet, men for små nasjoner var det en positiv effekt når det gjaldt fotball, sier Jakobsen. Han forklarer dette med at et stort fotballarrangement vil bli spredd over hele landet, og infrastrukturen som bygges opp vil komme flere til gode. Medienes søkelys vil også bli rettet mot flere områder, og dermed øke muligheten for flere turister til hele landet.

Ofte dundrende underskudd

– OL vil i hovedsak bare gagne byen det arrangeres i. De som har hoteller i det aktuelle området vil tjene penger, men nasjonen som helhet har ingen økonomisk gevinst å hente på dette. Norge som nasjon tjener svært lite på at noen turister stikker innom Lillehammer i årene etter arrangementet. OL er helt meningsløst for Norge i et økonomisk perspektiv. Historien viser også at OL ofte går med et dundrende underskudd, sier Jakobsen og understreker at det som ikke kan måles, er verdien av nasjonalt stolthetsfølelse.

– Det vil helt klart være en feelgood-følelse som det er umulig å måle. Men man må spørre seg hvor mye man er villig til å betale for den, sier Jakobsen.

Artikkelen ble første gang publisert 13. september 2013.