Foto: NTNU Technology Transfer Office

Kjemisk gullegg kan bli kreftkur

En million kroner i premiepenger for beste idé sikrer at en mulig kur mot kreft kan bli realitet. Om noen år.

Torsdag formiddag fikk fire kreative karer det synlige beviset på at de har kommet opp med den beste idéen på NTNU i år. I idékonkurransen «Gullegget» som arrangeres på NTNU for første gang, har rundt 50 ideer blitt vurdert av NTNU Technology Transfer Office (TTO). Det var den mulige kreftkuren som stakk av med førsteprisen.

Stanser dominoeffekten

Slik virker kinasehemmeren. Illustrasjon/ Stein Kvam/TTO

Slik virker kinasehemmeren.
Illustrasjon: Steinar Kvam / TTO

De fire er Bård Hoff, Steffen Bugge og Svein Jacob Kaspersen fra Institutt for Kjemi på NTNU og Eirik Sundby fra avdeling for teknologi på HIST. Sammen har de utviklet en ny type kinasehemmer. Dette er en type stoff som brukes i kreftbehandling i dag. Stoffene griper målrett inn i celleprocesser som danner grunnlag for ukontrollert cellevekst, dvs. kreft. Kinasehemmerne stanser denne dominoeffekten.

Kinasehemmere lider av samme problem som antibiotika. Kroppen utvikler immunitet mot behandlingen. En ny kinasehemmer vil være et attraktivt tilskudd i markedet, som allerede utgjør rundt 30 milliarder dollar i USA årlig.

Samfunnsoppdraget

Rektor på NTNU, Torbjørn Digernes, understreker at dette er en viktig del av samfunnsoppdraget.

– Gjennom kommersialiseringen av ideene kan samfunnet ta i bruk den kunnskapen som vi produserer. Det er også svært gledelig at dette prosjektet viser at samarbeidet med HiST bærer gode frukter.

Digernes slår fast at de har mange år foran seg med hardt arbeid før en eventuell medisin er klar for å tas i bruk i behandling.

– Å utvikle nye medisiner er en av de mest langsomme og kostbare kommersialiseringsprosessene. De må nok gjennom mer enn ti år med utvikling og kliniske forsøk før det eventuelt er klart som produkt. Men hvis ikke vi hjelper dem gjennom den første fasen av utviklingen så blir det heller ikke noen medisin, sier han.

Verdiskapning

– Rammevilkårene i den tidligste fasen av kommersialiseringen er veldig dårlige. Tilgangen på høyrisikokapital som er tilgjengelig på det vi gjerne kaller «pre-seed»-stadiet er lav. Det er jo sånn at hvis vi kunne se på ideer på dette nivået og forutsi hva som vil lykkes, så hadde det vært lett å skaffe kapital, men sånn er det ikke, sier Digernes.

Å arrangere idékonkurranser som Gullegget er en av de måtene NTNU jobber på for å stimulere til verdiskaping og løfte frem kunnskapen som produseres her til det beste for samfunnet.