Foto: Photos.com

Heder til teknologiutviklere

Han har i et halvt århundre forsket på hvordan man kan skille ut skadelige gasser fra utslipp. Onsdag kveld var professor Olav Erga fra NTNU en av tre prisvinnere under Technoport Awards.

– Technoport Awards er den eneste prisutdelingen i Norge som hedrer teknologiutviklere, og gir dem den rockestjerne-statusen de fortjener, sier Hermann Ørn Vidarsson, prosjektansvarlig for Technoport Awards showet.

Technoport Awards er en årlig prisutdeling som hyller menneskene bak banebrytende forskning og teknologi som bidrar til overgangen til en grønn økonomi. Onsdag kveld ble det delt ut tre priser.

To priser til etablerte teknologer

Technoport Applied Technology Award, som deles ut av NTNU og SINTEF, ble vunnet av Olav Erga som er professor emeritus ved NTNU. Han har i 50 år forsket på hvordan man kan skille ut skadelige gasser fra utslipp. Han har blant annet utviklet en teknologi som skiller svoveldioksid, som fører til sur nedbør, fra kullkraftverk på en måte som gjør at svoveldioksider kan samles og brukes i andre prosesser.

I kategorien Technoport Award for Innovative Environmental Technology stakk selskapet Powel av med hederen. Firmaet har hovedkontor i Trondheim, og utvikler programvare for å få mest mulig kraft ut av et vannkraftverk. Bedriften er en suksesshistorie om kommersialisering av miljøvennlig teknologi utviklet i miljøet rundt NTNU og SINTEF.

Ny studentpris

I år ble det også for første gang delt ut en egen studentpris. Tidligere på dagen hadde nærmere 300 masterstudenter fra NTNUs «Eksperter i Team» presentert over 40 studentprosjekter med en utstilling under NHO Trøndelags årskonferanse. Onsdag kveld fikk vinnerne et reisestipend på kr. 50 000.

Studentprosjektet bar navnet «Powering the Green Transition». Technoport har samarbeidet med Sør-Trøndelag fylkeskommune, NHO Trøndelag og NTNUs studieemne “Eksperter i Team” for å engasjere studentene. Erling Hess Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i foreningen Technoport, sier at de ønsker å belønne studenter som bruker utdanningen sin til en grønnere samfunnsutvikling.

Kunnskap for en bedre verden

– Vårt mål er å motivere studenter til å bruke utdanningen til å løse globale utfordringer. Vi ønsker også å gi dem erfaring med hvordan utdanning kan bidra til dette. Klimautfordringene er komplekse. Mange fagdisipliner må mobiliseres, og det er også viktig å lære seg nytten av samhandling for å utvikle gode løsninger, sier Johnsen.