Superlaken fanger opp søl

Et millimetertynt og superabsorberende laken løser problem på fødestua.

Astrid Skreosen har i mange år jobbet som hjelpepleier på fødestuen på Skien sykehus. Hun så seg lei på de små mattene som var ment å ligge under fødende kvinner for å fange opp smuss og væske.

– Urolige fødende og ustabile matter skapte problemer for alle. Ingenting av underlag passet til fødesengene og vi plasket i fostervann og blod. Jeg ble ikke mindre irritert av alle som sa at vi ikke måtte klage, men bare gjøre det beste ut av det, forteller Skreosen som tok saken i egne hender.

Hun begynte å undersøke mulighetene for å få produsert et spesialtilpasset og superabsorberende laken. Og etter å ha famlet litt i blinde med oppfinnerkontor og patenter, ringte hun sentralbordet i SINTEF.

Her kom hun i kontakt med Per Stenstad på Materialer og kjemi. Samtalemøter kom i gang, og en samarbeidsavtale ble underskrevet. Ved juletider i 2007 var planene gode nok til at Astrid kunne søke om midler og danne bedriften ASAP Norway.

Trelags millimetertynt laken

SUGER FUKT: Testene med svelling av underlaget viste at duken raskt kunne ta opp ti liter per kvadratmeter uten at overflaten kjentes våt. Foto: SINTEF Materialer og kjemi

SUGER FUKT: Testene med svelling av underlaget viste at duken raskt kunne ta opp ti liter per kvadratmeter uten at overflaten kjentes våt.
Foto: SINTEF Materialer og kjemi

– Prinsippet med et absorberende polymermateriale er kjent, opplyser Per Stenstad i SINTEF. – Det er som i en bleie. Utfordringen her var at lakenet skulle være millimetertynt samtidig som fukt ikke skulle gå gjennom. I tillegg måtte lakensettet bestå av to deler for å være tilpasset fødesengen.

Forskerne har nå laget to prototyper og noen tekstiler som er tatt videre til utprøving – blant annet på Ullevål Sykehus. Produktene består av tre lag: et lag underst som hindrer at fukt går gjennom (fuktsperre). I midten et tynt lag med en polymer som absorberer fukt (superadsorbent) – og øverst et gaslignende lag mot huden som væsken skal gå raskt gjennom.

– Vi har kartlagt hvilke fuktabsorberende polymerer som benyttes i dag – for eksempel i bleier. De fleste her er basert på polyakrylsyre, og vi har brukt et pulver som er basert på denne polymeren.Vi har klart å lage prototyper som er 0,1 mm tykke ved å feste et tynt lag av det absorberende pulveret direkte til underlaget, forteller Stenstad.

Til det tette underlaget fant forskerne en bioplast fra BioBag som virket godt egnet. Den er myk, tøyelig og et miljøvennlig produkt, og det er allerede etablert kontakt med produsenten som er positiv til å inngå en avtale for produksjon.

Helseforskere i SINTEF har stått for konseptutvikling og utvikling av prototyper.

– Det har vært viktig å komme fram til et laken med enkle, funksjonelle løsninger som samtidig sikrer maksimal fuktabsorbering, sier Tore Christian Storholmen.

Besparende

Astrid Skreosen har søkt om patent, og holder nå på å skaffe en produsent til lakenet.

– Dette lakenet kan brukes i fødeavdelinger og på feltsykehus verden over. Sekundært vil det også kunne benyttes i operasjonssaler og i ambulanser, sier Astrid Skreosen.

Målet er at sykehusene kan spare tid og penger ved å bruke det nye lakenet. Opprydding og vasking etter en fødsel er omfattende og tidkrevende, og tidsmangel kan skape infeksjonsfare. Å erstatte mattene med et laken vil også bety mindre avfall.

Åse Dragland