Ekstrem elektronikk i oljebrønner

Et forskningsprosjekt ved SINTEF IKT har demonstrert tolv tusen timers feilfri drift av elektronikkmoduler ved 250 grader Celsius. Dette tilsvarer cirka 30 års levetid ved 200 grader. Modulen inneholder høytemperatur integrert krets, trykte motstander og trådbånding.

Den fylles med nitrogen og lukkes hermetisk. Oljesektoren har behov for sensorer og elektronikk som kan tåle høye temperaturer i en oljebrønn i mange år. I de varmeste brønnene er temperaturen opp mot 200 grader, og trykket ligger på 500–1500 bar. Slikt utstyr er kostbart, men helt nødvendig for å kunne overvåke brønnens tilstand og få til en optimal produksjon. Om oljeselskapene kan stole på at elektronikken holder i brønnens levetid, kan måleutstyret installeres permanent. SINTEFs resultater er svært oppløftende, og antyder at forlenget levetid i varme brønner er innen rekkevidde.