NY BEDRIFT: Tilpasningsdyktig oppdrettsanlegg

Tidligere forsøk på utaskjærs oppdrettsanlegg har som regel vært stive konstruksjoner, bygget for å stå imot sjøens krefter. Bedriften Byks, drevet av NTNU- studentene Endre Kvalheim (t.h.) og Anders Ytterland, (t.v.) har tenkt nytt. De har utviklet et anlegg som jobber med kreftene. Det følger havets bevegelser, akkurat slik fisken gjør. Fisken blir dermed ikke klemt mot veggene ved hard sjø.Anlegget kan senkes og heves, og passer derfor til mange typer oppdrettsfisk. For mens laksen trenger lys og luft, trives torsken bedre i det mørke havdypet.

Samtidig slipper fisken lettere unna sykdom. Under algeinvasjoner kan anlegget senkes til et nivå som ligger under algebeltet. Lakselusa blir man kvitt ved å senke anlegget ned til et kaldere nivå hvor lusa preller av.Konstruksjonen består av utskiftbare plastmoduler, og kan tilpasses alle havområder.

Anlegget er større, mer effektivt og mer automatisert enn de som brukes i dag. Det kan tilpasses alle havområder og verdensdeler, som for eksempel til den tropiske arten «snapper», en fisk med høy pris i Middelhavet. Flere store aktører både innenfor og utenfor havbruksindustrien har alt vist interesse.

Byks fikk prisen for Norges beste forretningsidé i årets Venture Cup. Cup´en ble avholdt for siste gang i 2003, og er nå historie.