Vikingskipet på Hamar
Mange jenter er også med under The Gathering i Vikingskipet på Hamar.
Foto: Torstein Frogner/Wikipedia

«IRC-babes» og «geek grrls» blant datagutta

Guttene er ikke lenger enerådende i dataverdenen. Det finnes både kvinnelige datanerder og hackere. Og de er stolte av det.

I dag går startskuddet for verdens største samling for dataentusiaster, “The Gathering”, i Vikingskipet på Hamar. Flere tusen ungdom tar med datamaskin og tannbørste, og spiller spill, programmerer og chatter i fem dager.

Trodde du dette bare var for gutter, tar du feil: Rundt 15 prosent av deltagerne er jenter, som kan sine saker minst like bra.

Trendy å være nerd

Og kall dem gjerne nerder. Nerd-begrepet er nemlig på vei bort fra den asosiale glupingen med colabunn-briller. I store deler av datamiljøet er det nesten blitt trendy å være nerd.

– Det finnes jenter som synes data er det deiligste i livet. De kan sitte ved maskinen og prøve ut ting, og plutselig oppdage at klokka er fem på morgenen. Samtidig er de veldig sosiale, og møter venner både på nettet og på ulike samlinger, forteller Hege Nordli.

Hun har skrevet doktoravhandling om jenter og data ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Det har ført henne til “The Gathering” de siste tre påskeferiene, for å snakke med og observere deltagerne. I tillegg har hun dybdeintervjuet 24 dataentusiastiske kvinner mellom 17 og 33 år.

Proffer, babes og grrls

Nordli har funnet tre ulike typer datajenter:

De profesjonelle: Studerer eller jobber med data. Anser datamaskinen som et verktøy som skal brukes til å lære noe, ikke for å ha det gøy.

IRC-babes: Har fått navnet sitt etter en av de mest kjente chatte-kanalene, IRC. Bruker datamaskinen mest som et leketøy. Chatter, lager hjemmesider og deltar på datapartyer hvor de gjerne sjekker gutter.

Geek-grrls: Begynte å bruke datamaskinen allerede som barn, og har senere tatt formell utdanning i datafag. Data opptar all tid, både på jobb og ellers.

– Den siste gruppa har kunnskap på alle områder, og mange av dem har ledende posisjoner i miljøet. Det er her vi finner de fleste som kan oppfattes som hackere, sier Nordli.

Vil gjerne kalles hacker

Hege Nordli mener det finnes mange jenter som lever og ånder for data. Og de er like flinke som gutta

Hege Nordli mener det finnes mange jenter som lever og ånder for data. Og de er like flinke som gutta

For mange av oss er en hacker noen som ulovlig bryter seg inn i andres datasystem og ødelegger eller roter det til. Men i datamiljøet er hacker en æresbetegnelse som vanligvis ikke har noe med ulovlig virksomhet å gjøre. Det er en tittel som andre i miljøet gir til usedvanlig dyktige dataentusiaster.

Jentene Nordli snakket med, ville gjerne blitt kalt hackere, men syntes ikke de hadde nok kunnskap. Guttene, derimot, var ikke redde for å skryte av ferdighetene sine.

– Guttene ga ofte inntrykk av at de kunne programmere, helt til jeg ba dem vise meg det. Jentene sa de bare drev og prøvde litt, og egentlig ikke hadde peiling. Når det kom til saken, kunne de like mye. Det er typisk, sier Nordli.

Jenteting har lavstatus

Hun mener dataområder som vanligvis interesserer jenter mer enn gutter, blir oppfattet som lavstatus. Chatting og laging av hjemmesider er ikke like bra som dataspill og programmering.

tmprIEr0r_None– Hvorfor er det mer prestisje å spille spill enn å chatte? Og hvorfor skal programmering ha så høy status, når det i praksis ikke brukes så mye lenger, spør Hege Nordli.

Forskeren synes det er på tide å gjemme bort holdningen om klønete jenter som ikke har peiling på teknikk.

– I alle debatter og kampanjer fokuseres det på at jenter ikke kan data, og at de ikke synes det er gøy. Det virker mot sin hensikt, ved at det øker skillet mellom gutter og jenter enda mer. Dessuten oppleves det som veldig provoserende for de som faktisk har peiling.

Du finner mer informasjon på nettsidene til The Gathering