3D-printet konstruksjon av betong
3D-printing kan gjøre hele verdikjeden for bygging digital, men utviklingen går for sakte, syns forskere. Illustrasjon: Shutterstock

Ønsker mer 3D-printing på byggeplassene

3D-printing kan gjøre byggenæringen mer miljøvennlig og mer lønnsom, og samtidig gi oss bedre kvalitet på byggene, ifølge SINTEF. De vil ha de største aktørene på banen gjennom en idékonkurranse.

Seniorforsker i SINTEF, Nathalie Labonnote har fulgt utviklingen av 3D-print i byggenæringen i flere år, og sett endring i bransjen.

– Folk er nysgjerrige og samarbeider mer på tvers. 3D-print fører arkitekter, ingeniører og materialforskere sammen, og det har resultert i flere innovative løsninger, forteller hun.

For eksempel har forskere ved universitetet i Nantes 3D-printet et bolighus helt uten rette vinkler. Det er en ny metode for å unngå kuldebroer og redusere energitapet.

Arkitekter i Amsterdam 3D-printet en hytte av biobasert plast som aldri før er brukt i bygg, et mye mer bærekraftig materiale enn betong, stål og tre.

3D-printing fordyrer ikke spesialtilpassing

– I tillegg til at man kan bygge på nye måter, er en åpenbar fordel ved 3D-print at det ikke koster mer å få spesialtilpassede løsninger, sier Labonnote.

Kunden kan dermed bestille akkurat de egenskapene hun ønsker for bygget.

Men, til tross for alle mulighetene, går utviklingen sakte. Derfor inviterer OBOS, SINTEF og Construction City til en idékonkurranse.

Labonnote, som er med i juryen, tror mange kvier seg for å satse på 3D-print fordi investeringskostnadene er store i begynnelsen. – Mange sitter nok på gjerdet og venter på at noen andre skal ta det første steget.

Må digitalisere hele byggeprosessen

Byggenæringen mangler også en god forretningsmodell for heldigital byggeprosess. Ingeniører og arkitekter jobber i stor grad digitalt allerede, med 3D-print kan selve byggingen også bli digital. Og først da får man med seg hele gevinsten av digitaliseringen.

Labonnote håper derfor at de største aktørene kommer på banen, de som både planlegger, detaljprosjekterer og bygger. Hun tror også at mindre startups utenfor byggebransjen har mye å bidra med.

– De ser muligheter som bransjen ikke ser selv, derfor er det verdifullt å få dem med, sier SINTEF-forskeren.

Les mer om konkurransen og meld deg på her