Skal vi ta forholdregler også med tanke på å klappe andres hunder? Foto: Shutterstock

Ikke la naboen klappe bikkja di

Selv om det er spesielle tider, må bikkja luftes som vanlig. På turen møter du naboen, som pleier hilse og klappe din firbeinte. Er det greit?

Forskere i USA har undersøkt hvor lenge koronavirus overlever på ulike materialer. Viruset kan finnes i lufta, i opptil tre timer. På papp, som har en ru overflate, kan viruset holde seg i live i opp mot 24 timer, og på plast og rustfritt stål kan det holde seg levende i opptil tre døgn. Dette meldte forskning.no i en ikke fagfelle-vurdert artikkel nylig.

Funnene understreker at hyppig håndvask er viktig.

Men tenker vi på dette når vi er ute og lufter hunden i langlina, og møter naboen eller nabobarna? Som alltid vil klappe eller rufte i pelsen til bikkja? Er det viktig å ta forholdsregler også her?

Professor Steinar Westin ved NTNU svarer slik:

– Ettersom vi har sluttet med håndhilsing og slikt, er det heller ikke noen god idé å la naboen klappe hunden. Vi vet ennå for lite om hvor lenge dette viruset kan leve på ulike flater, eller pelser. Parolen om “social distancing” – altså færrest mulig kontakter mellom folk (og dyr) – er fortsatt strategien for å bremse spredningen av viruset, sier Westin.