KORTNYTT
Skal vi ta forholdregler også med tanke på å klappe andres hunder? Foto: Shutterstock

Ikke la naboen klappe bikkja di

  • Av Kortnytt publisert 17.03.20 , Oppdatert 18.03.20

Selv om det er spesielle tider, må bikkja luftes som vanlig. På turen møter du naboen, som pleier hilse og klappe din firbeinte. Er det greit?

Forskere i USA har undersøkt hvor lenge koronavirus overlever på ulike materialer. Viruset kan finnes i lufta, i opptil tre timer. På papp, som har en ru overflate, kan viruset holde seg i live i opp mot 24 timer, og på plast og rustfritt stål kan det holde seg levende i opptil tre døgn. Dette meldte forskning.no i en ikke fagfelle-vurdert artikkel nylig.

Funnene understreker at hyppig håndvask er viktig.

Men tenker vi på dette når vi er ute og lufter hunden i langlina, og møter naboen eller nabobarna? Som alltid vil klappe eller rufte i pelsen til bikkja? Er det viktig å ta forholdsregler også her?

Professor Steinar Westin ved NTNU svarer slik:

– Ettersom vi har sluttet med håndhilsing og slikt, er det heller ikke noen god idé å la naboen klappe hunden. Vi vet ennå for lite om hvor lenge dette viruset kan leve på ulike flater, eller pelser. Parolen om «social distancing» – altså færrest mulig kontakter mellom folk (og dyr) – er fortsatt strategien for å bremse spredningen av viruset, sier Westin.