Blant deltakerne ved The Big Challenge er folk fra Michelin-restauranten Credo i Trondheim som skal lære publikum å kompostere. Foto: Geir Mogen

Kompost i Michelin-klasse

Nå kan du lære kompostering av en Michelin-restaurant. Credo viser frem sine kunster under utstillingen FUTURUM, en del av NTNUs vitenskapsfestival The Big Challenge.

FUTURUM er en fremtidsutstilling som arrangeres i forbindelse med NTNUs vitenskapsfestival The Big Challenge i Trondheim i juni. Her vises ulike scenarier for hvordan verden kan se ut i 2050 om vi blir flinkere til å ta vare på kloden vår.

Blant deltakerne er folk fra Michelin-restauranten Credo i Trondheim som skal lære publikum å kompostere.

Restauranten Credo ble tildelt sin første Michelin-stjerne tidligere i år. Men den blir ikke bare lagt merke til på grunn av sin mat i verdensklasse, der rettene på menyen tilpasses der lokale råvarene som er best akkurat nå.

Alle grønnsaksrester ved Michelin-restauranten Credo komposteres og sendes tilbake til gården grønnsakene kom fra. Foto: Credo

Tenker bærekraft

– For oss er det viktig at matproduksjonen skjer på naturens egne premisser, sier Heidi Bjerkan, kokk og eier av Credo.

Bjerkan har allerede vunnet priser for sin bærekraftige tankegang. I februar ble hun også den første som mottok Michelin Guide Nordics pris for bærekraft, og ble kalt en “selvsagt vinner”.

Hun og restaurantens andre mesterkokker har vært påpasselige med å skape god mat av lokale råvarer på forbilledlig vis, men også med å tenke på full utnyttelse og gjenvinning.

Derfor er det ikke så merkelig at restauranten også kan lære deg kompostering, for alle grønnsaksrester ved restauranten komposteres og sendes tilbake til gården Skjølberg Søndre i Orkdal.

Denne gården er leverandør av mange av de førsteklasses råvarene som restauranten bruker, og Bjerkan er selv medeier. Folkene bak både gård og restaurant prioriteter bærekraftig kretsløp og full utnyttelse av råvarene.

– Credo vil påvirke enda flere til å tenke bærekraftig, sier Bjerkan. For henne er dette en drivkraft.

– For oss er det viktig at matproduksjonen skjer på naturens egne premisser, sier Heidi Bjerkan, kokk og eier av Credo. Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau, NTB Scanpix

Vi lærer av forbilder

– Vi lærer blant annet av forbildene våre, og om folkene ved Credo er et forbilde for deg, kan du lære av dem og bli inspirert av dem, sier professor Christian Klöckner ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Klöckner forsker blant annet på bærekraftig konsumentatferd, psykologiske faktorer knyttet til klimaforandring, og modeller og intervensjoner som skal forandre atferd.

I neste omgang kan lærdommen du får fra matekspertene på Credo og Skjølberg Søndre spre seg til andre.

– Du lærer også av folk rundt deg, av venner og naboer, sier professor Klöckner. – Det betyr så absolutt at du i neste omgang kan inspirere dine nærmeste, fremholder professoren.

The Big Challenge arrangeres i Trondheim fra 16. til 19. juni. Utstillingen FUTURUM finner du på Krigsseilerplassen ved Royal Garden disse dagene.