Det trenger jo slett ikke gå så galt som dette. Men på utstillingen FUTURUM kan du blant annet se en oversvømmelse i Trondheim med 3D-briller. Illustrasjon: NTNU

NTNU vil gi unge framtidshåp med ny utstilling

Trondheim rammes av flom og insekter blir menneskemat i utstillingen FUTURUM som tar for seg verden i 2050. Men alt er slett ikke håpløst.

En av deltagerne ved utstillingen FUTURUM er restauranten Credo som nylig fikk den første nordiske Michelin-stjernen for bærekraft. De skal lære bort kompostering av matavfall.

Under vitenskapsfestivalen The Big Challenge kan du selv reise til framtida. Utstillingen FUTURUM skal enkelt og lettfattelig vise deg en mulig verden i 2050, der vi mennesker har lært oss å leve mer i pakt med naturen.

Spise larver for å redde verden? Kanskje det. Foto: Larveriet

Se i VR hvordan havet stiger

­– Det er av og til vrient å nå fram til folk flest med kompleks forskning om klimaendringer og bærekraft. Denne utstillingen skal gjøre vanskelige ting lettfattelige gjennom opplevelser, fortellinger, det å prøve selv, utforske, teste, smake, lukte og gjøre noe, sier Stig A. Larssæther, koordinator ved NTNU Bærekraft.

Se i virtuell virkelighet hvordan havet stiger, hvordan flom og ekstremnedbør rammer Trondheim sentrum, finn ut hvordan du kan leve bærekraftig, og se hvordan insekter kan bli både menneskemat og dyrefôr.

Ingen katastrofestemning 

– Vi vil gi de unge håp, og ikke dynge katastrofene i hodet på dem og få dem til å tro at alt er håpløst.  Vi vil isteden svare på hva som skjer og hvorfor, men også hva vi kan gjøre og hva hver enkelt av oss kan bidra med, sier Larssæther.

Utstillingen FUTURUM er laget ved NTNU for å gi faktabasert kunnskap om forskningen på en bærekraftig samfunnsutvikling.

– Vi ser et voldsomt engasjement blant unge når det gjelder klima og miljøkonsekvenser for natur, miljø og klodens bæreevne i framtida. Mange er med god grunn skuffet over politikere og voksne som ikke aksjonerer, sier Larssæther.

Hvordan tar vi vare på verden 

Her bør det være noe for de aller fleste. Lær om alt mulig fra bærekraftig restaurantdrift med Credo, til alger som mat, mikrohusbygging på Svartlamoen, klimaendringer og biologisk mangfold i byer.

– Credo skal vise hvordan de komposterer matavfallet sitt og bruker det til å forbedre jorda på gårdene sine. De tenker å ha ulike stadier av kompost på standen, sier Larssæther.

Du finner utstillingen på Krigsseilerplassen ved Royal Garden fra 16. juni til 19. juni. Les mer på www.ntnu.no/bigchallenge.