Fra gammeldags til moderne: Snart er dette huset ferdig rehabilitert, og skal ha samme standard som et nytt hus både når det gjelder komfort, inneklima og energiforbruk. Foto: Lisbeth Jære.

Planer om å oppgradere huset?

  • Publisert 30.05.17

Her er SINTEF-forskernes tips til boligeiere som vurderer å oppgradere eldre hus.

  • Det er smart å kombinere energieffektivisering med andre oppgraderinger i huset.

    Enova gir støtte til en energirådgiver, det kan gi deg oversikt over hva som skal til for å løfte huset opp til dagens standard. Du kan også få støtte til blant annet oppgradering av bygningskroppen, montering av balansert ventilasjon, luft til vann varmepumpe og solfanger.

  • Det lurt å få hjelp og veiledning av fagfolk til å lage en plan for oppgraderingen og råd om nødvendig vedlikehold slik som utbedring av grunnmur og tak.

  • Hvis du skal skifte drenering bør du samtidig etterisolere utvendig. Det vil gi bedre komfort i kjelleren og mindre fare for fuktskade.

  • Når vinduene skal byttes er det lønnsomt å velge de beste, mest energieffektive vinduene med trelags-glass. Prisforskjellen er liten og du får bedre komfort med på kjøpet.

  • Når kledningen skal byttes anbefaler vi at man etterisoler med minst 10 cm utvendig.

  • Å etterisolere taket kan være en utfordring, men sammen med byggmester kan man finne en løsning som gir en god overgang mellom tak og vegg. Å ta taket i sammenheng med etterisolering av veggen kan være en fordel for å få til en god overgang av vindtettesjiktet, og utlufting av tak og kledning.

    Rådene er hentet fra SINTEF Byggforsk sitt prosjekt SeOpp, som støttes av Norges forskningsråd. Prosjektet startet i 2013 og ble avsluttet i 2016.
    SeOpp -prosjektet skal bidra til at huseiere vil rehabilitere sine småhus til ambisiøst nivå for energisparing og at rehabiliteringsmarkedet for småhus løftes til å bli en attraktiv arena for profesjonelle aktører i byggenæringen.

    Kilde: Seopp.net/ Sintef Byggforsk