Det er for mye salt i vanlige matvarer. Som for eksempel brød kjøpt i butikk. Illustrasjonsfoto: Pexels.

Ferdigprodusert mat kan være saltbomber

Industriprodusert mat bidrar med cirka 75 prosent av det saltet vi får i oss i løpet av en dag. Nå samarbeider matindustri og forskere om å redusere saltmengden.

Forsker i SINTEF Ocean, Kirsti Greiff  har skrevet en doktorgrad om reduksjon av salt i mat. I samarbeid med matindustrien har hun forsket på hvordan saltmengden i mat kan reduseres uten at kvalitet, konsistens og smak endres i negativ retning.

– Du spiser kanskje kjøpt brød med pålegg til frokost, handler i kantina til lunsj, kjøttkaker til middag og salami til kveldsmat. Selv kan man tilsette mindre salt i maten, men hvis du ikke lager all maten fra bunnen av selv, så må industrien redusere, forteller hun til NRK i en sak om salt og ferdigmat.

Samme smak med 30 prosent mindre salt

Helsemyndighetene anbefaler at saltinntaket i befolkningen gradvis reduseres med omtrent 50 prosent på lang sikt, fra cirka 10 gram om dagen til fem, forteller Greiff.

– Mye salt øker blodtrykket, så hvis vi klarer å redusere saltinntaket for folk flest vil risikoen for hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk reduseres kraftig i befolkningen, sier Greiff.

Hun har derfor jobbet med selskaper som Orkla, Nortura, Kavli og Tind for å finne ut hvordan de kan redusere saltinnholdet.

– Siden jeg begynte med doktorgraden for cirka åtte år siden, har jeg sett at industrien blir mer og mer ivrig på å redusere saltinnholdet. Det er mange industripartnere som er med på forskjellige prosjekter og de jobber internt med å redusere saltet i sine produkter.

I et prosjekt testet de om kokt skinke kunne beholde den samme smaken med 30 prosent mindre salt.

– Der reduserte vi saltet ved å bruke en salterstatter, og det ga den samme smaken som vanlig kokt skinke, forteller Greiff.

Her finner du link til hele saken på NRK sine nettsider