Foto: Erik Børseth, Synlig.no

Seram Coatings til topps

NTNU-forskere har utviklet en helt ny teknologi som beskytter maskindeler mot slitasje. Dette ga dem første plass i europeisk konkurranse.

Spin off-bedriften Seram Coatings er først i verden med å utvikle et belegg som kan sprayes på mekaniske deler for å unngå slitasje. Det kan brukes på alt fra flymotorer til turbiner og borekroner.

Seram Coatings er et ektefødt barn av NTNU. De to oppfinnerne, forsker Fahmi Mubarok (Indonesia) og professor Nuria Espallargas (Spania), har siden 2010 jobbet med å utvikle et slitasjebelegg av slisiumkarbid som klarer å motstå slitasje og rust mer enn andre slitasjebelegg (coatings). Seram Coatings er nå på terskelen til kommersialisering og har produksjon i Trondheim.

Selskapet teller fem ansatte fra Spania, Indonesia og Norge. Seram Coatings er et ektefødt barn av NTNU og har fått støtte underveis av blant annet NTNU Technology Transfer, NTNU Discovery, FORNY2020, Regionale Forskningsfond, Innovasjon Norge, NTNU Accel.

Nå har selskapet, som ledes av Gisle Østereng, gått til topps i konkurranse hos Science Business.

Les hvordan forskerne fant fram løsningen i Geminisaken: – Nærast som alkymi