(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Bedre liv for kolspasienter

Kolspasienter har oppsiktsvekkende god effekt av oksygentilførsel under intervalltrening.

Personer med kronisk-obstruktiv lungesykdom (kols) kommer ofte inn i en negativ helsemessig spiral. Kols, som omfatter kronisk bronkitt og lungeemfysem, innebærer at elastisiteten i lungene er ødelagt.

Det gjør det til en tung jobb å kvitte seg med oppbrukt luft i lungene når man puster. Dermed frister en stillesittende tilværelse, og den fysiske formen blir stadig dårligere.

Øker intensiteten

Det er vanskelig å få nok oksygen til musklene under trening. Dette gjelder spesielt for kols-pasienter som opplever at oksygennivået i blodet synker under 88 prosent når de trener.

Lungene klarer rett og slett ikke å levere nok.

Disse pasientene kan få god hjelp av oksygentilførsel. Det viser en ny studie utført ved NTNU og St. Olavs Hospital.

Når innåndingsluften inneholder ekstra oksygen, og blodet blir tilstrekkelig mettet, klarer pasienten å komme opp i den intensiteten som skal til for å få en optimal stimulering av muskler og hjerte.

Sparer kroppen

Ved å være godt trent bruker kols-pasientene mindre av sin maksimale kapasitet. Det koster mindre for kroppen å gjøre samme jobben.

Pustearbeidet blir redusert, og man blir mindre begrenset av sykdommen.

Der man før trengte fire pauser for å gå opp en trapp, trenger man etter to måneder med denne treningen kun én, eller kanskje ingen, pauser.

Ettbeinssykling

Mange har jo ikke ekstra oksygen tilgjengelig, med det finnes gode råd for dem også. Ettbeinssykling er rådet fra stipendiat Siri Bjørgen og hennes kolleger ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk.

Dette er sykling med ett bein mens det andre benet hviler. Da får musklene maksimal tilførsel av oksygen samtidig som lungebegrensningen ikke blir så akutt.

Ved å trene bare ett bein om gangen kan belastningen på hvert bein økes uten at pustearbeidet blir større. Slik yter musklene maksimalt og effekten blir best mulig.

Fin form – bedre liv

Siri Bjørgen har nylig disputert på emnet til sin doktorgrad i klinisk medisin. Hun peker på det viktige ved at pasientene kan delta i det sosiale liv og utføre dagligdagse gjøremål som å hente posten eller gå i butikken.

Alle deltakerne i studien opplevde at deres livskvalitet steg fordi de var blitt i bedre fysisk form.

Referanse:
Bjørgen, Hoff, Husby, Høydal, Tjønna, Steinshamn, Richardson, Helgerud: Aerobic high intensity one and two legs interval cycling in chronic obstructive pulmonary disease: the sum of the parts is greater than the whole, Eur J Appl Physiol. 2009 Jul;106(4):501-7. Epub 2009 Apr 1.