Unge sjåfører – størst risiko

Så mange som 48 mennesker har blitt drept i trafikken i Hedmark og Oppland i årets ti f ørste måneder. Det er 16 flere enn i fjor, og det finnes ingen forklaring på økningen. Av de som har omkommet, er det flest menn over 50 år.

Forsker Dagfinn Mo i SINTEF mener likevel det er de unge og uerfarne som er farligst, siden de har en lidenskap for å kjøre bil og dyrker bilkjøringen og mestringen ved å kjøre. Det er disse unge og uerfarne sjåførene som løper den største risikoen i trafikken, og de har en langt større ulykkesrisiko enn andre grupper. – De liker å ta sjanser, er ofte konkurranselystne og vil vise seg fram. Og slik kan dette ta helt av, uten at de skjønner og forstår konsekvensene av det de holder på med, sier Dagfinn Mo. Mange lærer heller ikke av erfaring.