Å snakke med varene

Mobilen utvider sitt virkefelt. Om kort tid kan du kommunisere med tilbudene i dagligvarebutikken.

Dersom du har en nyere mobiltelefon som kan kommunisere ved hjelp av blåtann-teknologi (trådløs datakommunikasjon for korte avstander), vil den kunne brukes til mer enn samtaler og sms. Du kommer for eksempel inn i et kjøpesenter på veien hjem fra jobben. På huskelisten på mobilen står det at du må kjøpe 10 watt halogenlyspærer, at du trenger nye vinduspussere til bilen og at den retten du skal lage i kveld, trenger grønne oliven. Du skrur på blåtann-enheten på mobilen, og straks du er på høyde med butikken med bilrekvisita, får du beskjed om at de har godt utvalg av vinduspussere til ditt bilmerke. Idet du ved noen fingertrykk mater inn årsmodellen din, får du positivt svar: Et kart over butikken dukker opp på displayet og viser hvor i butikken du kan finne varen. Det samme skjer når du nærmer deg matvarebutikken. Den har bare svarte oliven, og mobilen spør om du kan klare deg med det.

MINIATYRDATAMASKINER

Skal teknologien virke, avhenger det av at kjøpesenterledelsen har skaffet seg en sentral styringsenhet, og at de enkelte butikkene du besøker, har lagt inn «tagger» som er miniatyrdatamaskiner påsatt radiosendere. Taggene og sentralenheten er utviklet i et SINTEF-koordinert EU-prosjekt kalt AmbieSense, og taggene er laget slik at de enten kan kobles direkte til et datanettverk eller kommunisere trådløst med sentralenheten.

– De er dessuten så lite kraftkrevende at de kan hente den driftsstrøm de trenger, fra nettverkskabelen, sier teknisk koordinator i prosjektet, Tor Erlend Fægri.

– Hovedmålet med prosjektet er å utvikle teknologi som gjør miljøet selv til en informasjonsbærer, sier Fægri som kan fortelle at andre anvendelser er utstillinger eller museer der besøkende etter interesse kan foreta dypdykk i informasjon om utstilte gjenstander. Informasjon til servicepersonell er også en aktuell anvendelse. For eksempel vil en maskin selv kunne fortelle reparatøren hvordan testprosedyren er og hvordan forskjellige deler av en maskin kan demonteres. For innholdsleverandører vil dette kunne gi helt nye muligheter til å formidle relevant informasjon til sluttbruker. I EU-prosjektet har forskerne arbeidet parallelt med både mobiltelefoner og PDA’er (Personal Digital Assistant). Sammen med SINTEF deltar blant annet aktører som NTNU, Lonely Planet, Universitetet i Aberdeen, Siemens i Østerrike, Sevilla Global SA og Cogn-IT.

– Vi har nylig gjennomført en test med PDA’er i terminalbygget på Gardermoen. Her virket alt som det skulle, forteller Fægri. En avsluttende test med kraftige mobiltelefoner vil snart bli gjennomført i Sevilla

Tekst av: Jan Helstad