Gemini ung: LOVE IS IN THE AIR

Når du sier at du er sinnssykt forelsket – så har du helt rett. Forelskelse er biologisk galskap.

HVORFOR AKKURAT HAM ELLER HENNE?

I biologien finnes flere teorier som forklarer forelskelse. Enkelte av dem blir ansett som kontroversielle i vårt samfunn. Her er noen av teoriene:

DU LUKTER DEG FRAM Lukt påvirker din atferd. Du har noe som heter MHC (Major Histocompatibility Complex), som er et genetisk spor i lukt. Familien din lukter nesten som deg. Når du velger partner, er det viktig at hans eller hennes lukt skiller seg fra din, men samtidig bør den også være beslektet med din.

KVINNENS UTSEENDE Menn foretrekker unge kvinner fordi de har en lang fruktbar tid foran seg. «Waist and hips ratio» er et mål som menn visstnok går etter når de «velger» kvinner. Livvidde dividert med hoftevidde skal være nærmest mulig verdien 0,7. Det betyr ingenting om du er størrelse 36 eller 48: Så lenge du er en «0,7», er du attraktiv.

MANNENS ALDER OG STATUS En kvinnes viktigste mål er å finne en mann med ressurser. Har han det, tyder det på at han også har gode gener og at han vil sikre dine barns framtid. En mann med ressurser og status er tiltrekkende. De er vanligvis litt eldre, for det tar tid å komme til en høy plass i samfunnet.

SYMMETRI En person som er sterk under oppveksten, og som er frisk, utvikler gjerne en symmetrisk kropp og kanskje spesielt et symmetrisk ansikt. Et symmetrisk ansikt vil du derfor finne sexy, fordi det vitner om gode og sterke gener. n Kilder: Forsker Trine Annfelt, Institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU. Førsteamanuensis Turid-Suzanne Berg Nielsen, Psykologisk institutt, NTNU. Forsker Kris Friis, Zoologisk institutt NTNU. Forskning.no. Suss.no

Verden ser annerledes ut. Det kribler i kroppen, sitrer i blodet, du er ør i hodet og har sommerfugler i magen. Du blir full av energi, men når den som gjør deg sånn, er i nærheten, kjennes det som om du tappes for all pepp. Du stammer, rødmer, kløner og blir helt gelé i knærne. Kjærlighet er en følelse. Likevel kjennes det i kroppen.

NATURLIG NARKOTIKUM • I hjernen skjer store ting når forelskelsen setter inn. Fysiologisk sett har faktisk forelskelse en lignende effekt på kroppen som heroin, amfetamin og kokain: Blodtilførselen økes i de delene av hjernen som har med hukommelse og konsentrasjon å gjøre – du glemmer kanskje viktige ting, og konsentrasjonen svikter. Når du er forelsket, har du også mer av et stoff som kalles PEA, i urinen. PEA er hjernens naturlige narkotikum. Alt dette forklarer vel en del av de merkelige reaksjonene som kommer i kjølvannet av forelskelsen.

USTYRLIGE HORMONER • Men hva med de ustyrlige hormonene, de kjemiske budbringerne i kroppen? Når du blir sint eller redd, produserer kroppen adrenalin. Det samme skjer under en forelskelse: Du svetter, du får hjertebank, og pupillene utvider seg. Kroppen tolker dette som en slags smerte, og begynner å produsere smertestillende stoffer, som igjen fører til en følelse av velvære. Men det er ikke bare adrenalin som leker med hjernen din. Dopamin, eller «lykkemolekylet», stormer til lystsentrene i kroppen og gir deg en følelse av velbehag.

PROGRAMMERT GALSKAP • Å være forelsket er intenst og altoppslukende, det gir følelsen av forventning. Men det er heller ikke langt til skuffelsen og den dypeste fortvilelse. Det er til å bli gal av. Og gal blir du. Det må jo være en grunn til at de negative sidene til den du er forelsket i, «forsvinner ». De ser dem kanskje, men later som om du ikke ser dem. Det er ikke noe galt i å være forelsket, selv om fornuften din er borte vekk en stakket stund.Som menneske er du programmert til forelskelse. Hos noen slår programmet inn ofte, hos andre sjeldnere. Poenget ifølge biologien er at vi skal videreføre menneskearten og genene våre. Forelskelsen er på en måte det første av mange ledd som skal tjene forplantningen. Det hele skal hjelpe deg til å gi etter – for biologien.

FORBIGÅENDE RUS • Er forelskelse fornuft eller følelser? Ettersom vi er programmert til å forelske oss, trenger vi vel egentlig ikke å bry oss om dette følelsestullet? Feil. Som mennesker har vi nå engang følelser, og enten vi vil eller ikke, spiller de inn. Av og til føles alt feil, andre ganger klaffer alt. Samtidig skal vi huske at de færreste finner noen som passer hundre prosent til forestillingen om «den rette». Derfor vil et forhold alltid inneholde interessekonflikter, skuffelse og frustrasjon – men dette er ting som hører kjærligheten til. Tilbake til forelskelsen: Når du er sammen med din utvalgte, føler du deg lykkelig. Hvis du blir avvist, føler du deg liten og forlatt. Det er ofte «gamle» følelser fra dine første leveår som aktiveres. Hvordan dine foreldre var mot deg som liten, har betydning for hvor trygg du er senere i nære forhold. I den vestlige kulturen er det meningen at forelskelsen skal leve livet ut. Dessverre er det sjelden den gjør det. Forelskelse er en deilig og kortvarig rus – som oftest går over. Halvparten av alle ekteskap går i oppløsning, og enda flere samboere går hver sin vei.

VANLIG = «NORMALT» • Menn med barnevogn var tidligere et lattervekkende syn. I dag har de tiltrekningskraft. I takt med tida forandres vår oppfatning om hva som er attraktivt, men likevel finnes mange likhetstrekk gjennom generasjonene. Vi har en oppfatning om hva som er «vanlig», og bildet av «det vanlige» får vi gjennom at kulturen gjentar seg gang på gang – den formes av fortellinger som vandrer gjennom generasjoner. Det er egentlig litt trist – for disse fortellingene definerer også hvordan vi bør leve våre liv på mest mulig «normal» måte. I vår tid er det fremdeles fortellingen om heteroseksuell kjærlighet vi oftest hører. I eventyr, på film, i bøker og i ukeblader. Hvor er mangfoldet – hvor er storylinen om lesbisk og homoseksuell kjærlighet? Homser og lesber må fortsatt forholde seg til den heteroseksuelle versjonen. Om noen år endres den kanskje.