Svaret finnes der ute…

Nylig var jeg i en av de samtalene som ender med «dette trenger vi ikke diskutere, vi finner svaret på internett». At svaret ikke alltid er ensbetydende med sannheten, er en annen historie, men dette var ikke øyeblikket for å problematisere rundt akkurat det. Svaret utløste imidlertid en flashback til min egen nyfrelste begeistring over dette utrolige, digitale oppslagsverket, der all verdens kunnskap kunne hentes inn i stua ved hjelp av noen tastetrykk.

Jeg var nemlig blant de tidlig frelste. I motsetning til min venninne, som ikke akkurat kan beskyldes for å være noen teknologientusiast. Bønner fra mann og barn om å koble heimen på verdensveven prellet av som vann på gåsa, inntil en sen novemberkveld. Rødvinsflaska var nesten tom, diskusjonen over på de gamle musikkheltene – og faktakrangelen i gang. For hvilket år døde egentlig Janis Joplin? Undertegnede satt på trumf: nyinstallert internett. Ett søk – tusener av treff; biografier, diskografier – og lydfiler. Et tastetrykk til, og den hese stemmen kom ut av høyttalerne: Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz? Det avgjorde saken for min venninne – internett kom i hus fortere enn svint. Snakk om nytteverdi!

I dag går knapt en dag uten at diverse «fakta» er nettsjekket. For hva kan man ikke finne der ute? Den norske søkemotoren Kvasir dokumenterer fort­løpende vår optimisme til nettet som vår tids orakel. Gjennom Nøkkelhullet kan vi se hva i all verden – bokstavelig talt – andre nettbrukere søker etter akkurat nå. En mandag i mai er dette de vanligste tre søkeordene: Anderson, Pamela, Baywatch. Litt skuffende, egentlig, etter at Irak-krigen erstattet sex som topp­søkeord på de internasjonale søkemotorene. Men norske nettsurfere er kanskje ikke som andre? Interessene spenner i alle fall vidt, det søkes på blodgiver, ­genteknologi, nude gallery (sic) og villreinjakt. Og hjelpen er bare et tastetrykk unna: Personen som søker på «minoriteter i Ungarn», får 889 treff. Et sted sitter en håpefull forfatterspire og søker på «hvordan skrive en novelle». Og kanskje er det slutten på studielånet som inspirerer søket «gratis prøver»? Hei sann, der er Pamela igjen, etterfulgt av brukte båtmotorer. For Kvasir er først og fremst stedet for matnyttige søk. Noen søker akkurat nå på «kokt laks», og 195 treff skulle sørge for at middagen blir korrekt tilberedt. Noen søk er dessuten noe helt annet enn den uopplyste kikker lett kan tro. Eriophonum vaginatum er ikke det du kanskje tenker (og som jeg lurte litt på selv, for å være ærlig) – men viser seg å være det latinske ordet for myrull…

Oj, der søker faktisk noen på NTNU! Det inspirerer til å teste en annen tjeneste: Pop-o-meter, som viser hvor ofte et ord eller en frase forekommer i frisøkene. Jeg taster inn NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Kjære søkeportal på skjermen der, hvem er populærest i cyberverden her? Og orakelet svarer – med henholdsvis 729 000, 149 000, 87 800 og 43 800 treff. Selvfølgelig finnes sannheten på internett – i alle fall når vi har lyst til å tro på den…

s31Sign_AKD