Vått men varmt

Bedre komfort gir bedre sikkerhet og økt produktivitet. Det er filosofien bak et helt nytt bekledningskonsept for ekstreme arbeidsforhold.

Stygge ulykkestall og høyt sykefravær var noe av det som overbeviste fire norske tekobedrifter om utvikling av et nytt bekledningskonsept for oppdrettsnæringa.

Jo mer behagelig man har det på jobb, dess mer øker konsentrasjonsevnen og dermed sikkerheten, var det felles tankegodset de ønsket å foredle.

Etter to års testing og utvikling i samarbeid med SINTEF, presenterer initiativtakerne det de kaller den optimale bekledning for mennesker som jobber i kalde og våte miljø.

Konseptet inneholder en spesialkonstruert støvel med Goretex, med vernetå og sklisikker såle med spesialkonstruert form. I tillegg er et nytt undertøyskonsept som inkluderer sokker, mellomtøy og hette, utviklet. Yttertøy og hansker i en rekke forskjellige materialer og med design tilpasset røkternes krav til bevegelighet, er også en del av pakken, som skal markedsføres under navnet Aqua Total.

– Vi er spesielt stolt over å ha utviklet et vanntett stoff som holder seg mykt og behagelig helt ned i minus 20 grader, sier Frøystein Fjørstad som har ansvaret for ytterbekledninga.

Det er lagt stor vekt på farge- og refleksbruk for å øke synligheten dersom man skulle falle i sjøen. Ifølge testpersonene oppfyller også bekledningspakken strenge krav til fleksibilitet. Fordi bekledningen består av flere lag, er det også enkelt å justere temperaturen når været skifter eller når det varieres mellom tungt og lett arbeid.

En liten lampe med sterkt lys og vanntett lomme for mobiltelefonen er detaljer som skal inkluderes i neste kolleksjon.

Hva produktpakken vil koste, er ennå usikkert, men de høyteknologiske materialene gjør ikke dette til en billig løsning. Forskningsprosjektet er støttet av Norges forskningsråd og TBL Teko. Bedriftene bak produktet er Alfa skofabrikk AS, Strakofa AS, Aalesund Oljekledefabrikk og Janusfabrikken AS.

Av Christina B. Winge