Badegulv : Bildet viser et flott baderom
Når et bad skal pusses opp, står varme i gulvet på ønskelista. Her er det du må tenke på. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Slik bygger du badegulv med elektrisk varme

Her er forskernes råd til gulvbygging på en forskriftsmessig og trygg måte.

Gulv med elektrisk varme må først og fremst være sikre. Det betyr at varmen fra varmeenheten ikke må føre til brann eller skade andre materialer.

I tillegg bør varmen fra gulvet i hovedsak går til oppvarming av våtrommet og ikke til for eksempel himlingen i rommet under.

I dette byggebladet, BVN 31.210 Gulv med innstøpte elektriske varmeenheter. Krav til oppbygning får du råd om hvordan du kan bygge opp et våtromsgulv, slik at varmen fra den elektriske varmeenheten ikke skader andre materialer i gulvet. Det gir også råd om varmeisolering av gulvet, slik at du unngår varmetap og bruker energien effektivt. 

Figuren viser eksempel på elektrisk gulvvarme på trebasert undergulv. Det er viktig å plassere varmekablene med tilstrekkelig avstand til materialer som kan ta skade av varmeutviklingen. Illustrasjon fra SINTEF.

Unngå matter på gulv med elektrisk varme

Ikke glem at områder under gulvmontert inventar må være varmefrie. Varmefrie områder er beskrevet i BVN 45.205. Forskerne fraråder også å plassere godt isolerende gjenstander som skittentøyskurv eller matter på gulv med elektriske varmeenheter.

Isolerende gjenstander fører til lokalt høyere temperatur i gulvet og kan påskynde aldring av både varmeenheten og membranen. Det kan også misfarge enkelte gulvbelegg og reduserer  varmeavgivelsen til rommet.