Jordhumle (Bombus lucorum gr). Vil du være med og hjelpe den litt? Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Slik kan du hjelpe insektene

Mange insektarter sliter. Men vi kan alle hjelpe dem, uansett om vi bor i en leilighet eller i et hus med hage.

Antallet insekter synker over store deler av kloden. Mange forskere viser til svært urovekkende tendenser. Når insektene forsvinner, følger artene som er avhengige av dem etter, om det gjelder fugler som spiser dem eller planter som er avhengige av insektene for å formere seg.

–  Mange er oppmerksomme på problemet og mange ønsker å hjelpe til, sier Frode Ødegaard, insektforsker og førsteamanuensis ved Institutt for naturhistorie ved NTNU.
For folk har sett at det nytter også, og at vi ved enkle grep kan bidra.

Tiriltungeblåvinge (Polyommatus icarus) er også glad i blomster. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix Beskåret

Årsakene til at flere insekter er i sånn tilbakegang er mange. Noe skyld har klimaendringer, ugressmidler og insektmidler. Men hovedårsaken er at leveområdene for mange insektarter forsvinner. Her kan de fleste av oss hjelpe til.

Du har antakelig flere muligheter til å hjelpe dess mer plass du har. Men alle kan bidra, selv den som bor trangt.

Men jeg bor jo bare i en leilighet

Et insekthotell kan du antakelig henge opp på veggen utenfor vinduet ditt selv om du bor i en liten leilighet.

Slike insekthoteller kan du enten lage selv eller kjøpe ferdig mange ulike steder. Det viktigste er at insektene har mange ulike hull å legge eggene sine i.

Sånne hoteller har høy suksessrate, sier Ødegaard, så sjansen for å få besøk er altså god.
Men ikke alle hoteller er like gjestmilde. En diameterstørrelse på fra 4 til 8 millimeter er perfekt. Noen har større hull. Da begrenses antallet arter, siden få trenger så store hulrom. Det er ikke vits i å ha kongler og den slags i hotellet heller.

– Men får du ikke mye stikkeveps og sånt i huset da?

– Nei, stikkeveps bruker ikke sånne insekthoteller, sier Ødegaard.

Insekthoteller brukes av mange ulike arter, avhengig av hullstørrelse og utforming. Men ingen av disse artene er til sjenanse for mennesker. De går ikke engang etter maten din om du sitter med vinduet åpent når du spiser frokost.

Isteden kan du kose deg med ulike bier, murerveps, graveveps og parasittveps og andre insekter som beveger seg utenfor vinduet ditt. Kanskje kan du kjøpe en insektbok i tillegg, så lærer du litt?

Jeg har forresten veranda også

Med en veranda eller en skikkelig blomsterkasse kan du plante noen blomster i tillegg til å henge opp insekthotellet ditt. Hva slags blomster du trenger varierer litt etter årstid og hvilke arter du vil tiltrekke deg.

Det finnes mange lister på nettet over hvilke planter som trengs, sier Ødegaard.
To av disse er blomstermeny og lahumlasuse.

Over 2000 ulike insektarter i Norge besøker planter av ulike grunner.

Bier får næringen sin utelukkende fra blomster, men andre arter kan bruke planter som litt ekstra næringspåfyll av sukker, de spiser bladene, nyttiggjør seg av kronblader, bruker plantene som jaktmarker eller skjulesteder, legger eggene sine der, om de ikke snylter på dem eller på andre måter er avhengige av dem.

Saken fortsetter under bildet.

Dette var en velstelt ferdigplen for 7 år siden. Med slått en gang i året har eieren fått det slik. Foto: Frode Ødegaard

Hageflekk har jeg jo tilgang til

Med en hage har du så klart enda flere muligheter. Nå får kanskje ikke alle velsignelse av naboer og folk i familien til å sette av hele hagen til insektene, men en del av den kan du kanskje avse?

Ufarlig murerveps (Ancistrocerus sp) er en mulig gjest. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Nå har du kanskje plass til en gammel trestubbe eller en stabel med vedskier også, helst trematerialer fulle av hull som kan gi rom for enda flere arter. Kanskje har du ei gammal steinrøys? Eller en sørvendt skråning? Alt hjelper, så lenge du kan skape ulike habitater, altså levesteder, for mange ulike arter.

Nå er det ikke så mange bievennlige planter som trives på svært næringsrike plener. Der vil gress og næringskrevende arter konkurrere ut resten. Helst bør du ha litt skrinn sandjord, for da får du flere blomsterplanter som igjen kan gi mat for flere insektarter. I tillegg kan tørre sandskråninger fungere som reirplasser for jordboende bier.

Et rikt utvalg av mange ulike blomster er viktig, men pass nå på at du har blomster som insektene faktisk kan nyttiggjøre seg. Mange blomster er nå dyrket frem for å være vakrest mulig. Men samtidig har de kanskje ingen mat å tilby insektene. Vil du være trygg på at du faktisk hjelper dine seksbente nye venner er det nok en fordel å holde seg til lokale plantearter.

Skal du være helt sikker, kan du nå kjøpe en frøblanding basert utelukkende på norske blomsterarter fra Nibio.

Saken fortsetter under bildet.

Insektforsker Frode Ødegaard driller huller til insektene i en tørr trestamme. Foto: Christina Jones, NINA

Egentlig er ikke plass noe problem

Om du har god plass kan du ha mer av alt. Ha en blomstereng. Ikke hugg det gamle seljetreet eller heggen eller rogna, for de har masser av mat. La trær som faller ned ligge. Ikke gjødsle unødig på deler av området du har til rådighet.

Nå har du kanskje plass til biehotell eller humlekasse også. Biehoteller kan du lage ved å stable noen gamle vedkubber som du borer hull i.

En oppskrift på humlekasse finner du for eksempel her.

Best artsutvalg får vi egentlig av en blanding av ulike naturtyper der det finnes noe for alle. Store åkre med få arter er ikke egnet for insekter flest. Å ha mye busker og kratt er sjelden en god løsning sammenlignet med å ha flere blomster.

Og skulle du nå ha en grusvei, la for all del grøftekantene være i fred. Her er det rom for mange sjeldnere arter.

Saken fortsetter under bildet.

Biehoteller kan lages på flere ulike måter. Alle foto: Frode Ødegaard, NTNU

Fellene

Nå finnes det noen feller som vi alle kan unngå. Om du vil ha et rikt artsutvalg, er det for eksempel ingen vits i å ha bikuber med tambier.

– Tambier er husdyr. De er gode om du liker honning. Men det er ingen vits i å ha bikuber for å øke artsmangfoldet. Det blir litt som å holde høner for å hjelpe de ville fuglene, konstaterer Ødegaard tørt.

Den private bruken av ugressmiddelet Roundup er mer enn doblet i løpet av få år i Norge. Dette er dårlige nyheter for insektene så vel som for planter. Kanskje skal du bare la den løvetannen leve likevel.

Men det er altså ellers lett å hjelpe til. Skal vi alle gi insektene en håndsrekning eller seks i år?