Vi handler stadig mer på nett. Hva gjør det med trransportvanene våre? Foto: Freepik.

Gjør hjemlevering og netthandel at vi reiser mer miljøvennlig?

Hvordan påvirkes reisemønsteret til en barnefamilie som får ukas matvarer levert på døra? Og gjør det dem mer miljøvennlige? Det skal forskere nå finne ut.

Handlevanene våre endres hele tida, ikke minst fordi netthandel og hjemlevering ermer vanlig. Men hvordan påvirker det forbruksmønsteret vårt – og reisevanene? Prosjektet “Sustainable Last Mile Logistics” (Bærekraftig sisteledds-logistikk) skal bidra til å finne ut det, slik at byplanleggere og andre lettere kan ta hensyn til hvordan befolkningen handler.

Bør det for eksempel foreligge krav om felles varemottak eller felles oppbevaringsbokser når nye boligblokker eller områder etableres? Hvordan kan byer legge til rette for hjemlevering uten at store varebiler invaderer veiene i boligstrøk?

– Kanskje kan man redde verden ved å kjøpe mat på mobilen, dersom måten vi handler mat på også påvirker måten vi reiser og transporterer oss på. Det skal vi finne ut nå, sier prosjektleder Odd Andre Hjelkrem i SINTEF.

Akkurat nå gjennomføres en spørreundersøkelse om hvordan hjemleveringstjenester for mat og dagligvarer påvirker befolkningens forbruk og reisevaner. Alle som ønsker kan delta i undersøkelsen.