Sayantan Chattopadhvay, Thomas Duc og Feng Guo under møter for Nordic Five Tech i Trondheim. Foto: Thor Nielsen, NTNU

Teknologiuniversiteter ser inn i krystallkulen

Statoil: – Universitetene må gi oss det vi virkelig trenger. Ikke det vi tror vi trenger.

NORDIC FIVE TECH: I begynnelsen av juni feiret en allianse av ledende tekniske universiteter i Norden tiårsjubileum med å legge en strategi for det neste tiåret. Det ble snakket om hester, biler og svømmende robotslanger.

Hvis man spør Tor Ulleberg som er sjef for innovasjon, forskning og teknologi hos Statoil ASA hva hans selskap mener om samarbeid med universiteter, har han et klart svar som har å gjøre med hester, biler og svømmende robotslanger.

– Noen ganger ber vi om en raskere hest, mens det vi virkelig trenger er en bil, sa han til et rom fullt av nordiske universitets- og industriledere.

– Universitetene må gi oss det vi virkelig trenger, og ikke det vi tror vi trenger. Vi trenger dere på laget, sa Ulleberg da han presenterte hvordan Statoil jobber med NTNUs Senter for Autonome Marine Operations and Systems (AMOS) og spin-off selskapet Eelume. Sistnevnte drives sammen med Kongsberg Maritime for å utvikle en svømmende robotslanger. Foredraget var bare ett av mange under Tech Summit Nordic Five som fant sted på NTNU i Trondheim den 7. – 8. juni.

Møtet feiret alliansens tiårsjubileum, men deltakerne ble også utfordret til å tenke strategisk om hvordan alliansen kan gjøre en forskjell i løpet av de neste ti årene.

– Universitetene har et samfunnsoppdrag som er en forpliktelse om å få til endring. Dette dreier seg dels om å utdanne gode studenter, dels om å ha gode forskningsprosjekter og dels om å finne måter å få denne kunnskapen ut i verden, sa Gunnar Bovim, rektor ved NTNU.

Må hjelpe bedrifter til å tenke nytt

Ulleberg fortalte at samarbeidet om svømmende robotslanger kan føre til enorme kostnadsbesparelser. Nordsjøolje ble tidligere pumpet opp fra havbunnen via oljeplattformer. Nå foregår det gjennom undervannsinstallasjoner, men de trenger konstant overvåking.

– Akkurat nå bruker vi tunge undervannsfartøyer og båter for å inspisere anleggene. Hvis en svømmende robotslange kunne ta over vaktmestertjenesten, kan det føre til enorme kostnadsbesparelser, samt kutte CO2-utslipp, uttalte Ulleberg.

Han benyttet også anledningen til å fortelle forsamlingen hva han ønsker i et samarbeid med universitetene.

– Næringslivet ønsker radikale og nye løsninger. Vi vet hva utfordringene våre er, men vi må inngå allianser for å finne de radikale og nye løsningene. Næringslivet må også erkjenne at ideer i akademia som er på et tidlig stadium ikke alltid vil bli en realitet. Vi må også ta risiko. Men gitt de potensielle fordelene ved å lykkes, har vi toleranse for feil, sa han.

Studentrevolusjon i entreprenørskap

En annen del av toppmøtet handlet om casestudier av hvordan universitetene kan hjelpe studentene med å utvikle entreprenørskap.

Det ble blant annet gjort av Myung-Gi Suh og Henni Roini ved Aalto Ventures Program. Aalto Venture programmet har hatt mer enn 1880 studenter i sine første 3,5 år. Startup Life bidrar til at studentene fra Aalto får betalte praksisplasser i California. Startup Life har sendt mer enn 100 praktikanter til USA.  Suh utfordret deltakerne til å støtte tiltak som fremmer entreprenørskap hos studentene.

– Vi tror studentdrevet revolusjon på grasrota bare er mulig med ubegrenset støtte fra ledelsen på toppen, sa hun.

Ville oppleve to land

Et annet aspekt av det nordiske partnerskapet ble demonstrert av et internasjonalt team av masterstudenter som presenterte sin forskning på småskala vindkraft.  Studentene er alle en del av det nordiske Five Tech Joint Nordic masterstudiet i Innovative Sustainable Energy Engineering. De har nettopp avsluttet sitt første år på NTNU, og skal fullføre utdanningen i Danmark ved DTU.  De fem studentene kommer fra India, Mexico, Irland, Kina og Frankrike. Alle var tiltrukket av ideen om å oppleve to forskjellige nordiske land. Feng Guo fra Kina kom til Norge på grunn av at Norden er kjent for å fremme bærekraftig utvikling.

– Jeg ønsket å gjøre noe innenfor fornybar energi, og bestemte meg for å studere på dette fantastiske stedet, sier Guo.  Han ser frem til å returnere til Kina, der kunnskap om fornybar energi er kritisk.

– Klimaendringene påvirker sterkt folks liv i Kina. Jeg ønsker å dele det jeg har lært, sa Guo.