F/F «Gunnerus». Foto: Per Harald Olsen / NTNU.

F/F «Gunnerus» er blitt grønnere

  • Av
    Kortnytt publisert 19.05.16
    Tidligere kommunikasjonsrådgiver ved Fakultet for naturvitenskap, NTNU

NTNUs forskningsskip er oppgradert med ny teknologi.

F/F «GUNNERUS»: Enklere skipsdesign, grønnere skip ved lavere drivstofforbruk, bedre utnyttelse av drivstoff, mindre utslipp, økt manøvreringsevne: Alt dette er stikkord når forskningsfartøyet F/F «Gunnerus» nå er oppgradert med ny, avansert teknologi.

F/F «Gunnerus» er en viktig del av NTNUs forskningsinfrastruktur. Skipet gjør det mulig for forskere, fra mange ulike fagfelt, å bidra med ny kunnskap innen både naturvitenskap og teknologi.

Effektive og presise styresystemer er avgjørende for et fartøy som skal bidra til forskning og utdanning på høyt nivå. Skipet må blant annet kunne stå på nøyaktig plassering selv i sterk vind og bølger.

I tillegg er reduksjon av brennstofforbruk og utslipp viktig for all marin trafikk. Dette krever nye og smarte løsninger.

Tester fremtidens teknologi

Derfor har Rolls-Royce utviklet et elektromagnetisk fremdriftssystem som nå er installert på «Gunnerus», hvor de nye systemene også skal testes. NTNU og Rolls-Royce Marine har trådløs tilgang til sensorer som er installert i propellsystemet og har mulighet til å følge R/V «Gunnerus» online.

Slik fungerer skipet også som et fullskala laboratorium for testing av fremtidens marine teknologi, i tett samarbeid mellom næring og akademia.

Produktivt samarbeid

– Vi er svært glade for denne gaven fra Rolls-Royce, sier Anne Borg, dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Samtidig er F/F «Gunnerus» et eksempel på den gjensidige nytten vi har av et samarbeid mellom akademia og industri: Vi utvikler løsninger i fellesskap, og skaper ny kunnskap.

Også Konsberg Martitime har bidratt med avansert teknologi til forskningsfartøyet. De har installert et nytt dynamisk posisjonseringssystem i skipet .

Eneste i sitt slag

Gunnar Johsen fra Rolls-Royce forteller at det samtidig med det nye propellsystemet også ble installert Rolls-Royce Marine (RRM) Helicon-X kontroll system og RRM frekvensomformere.

– Dette betyr at F/F «Gunnerus» har et topp moderne framdriftssystem som det ikke eksister tilsvarende til i hele verden, sier Johnsen.

Nylig ble gaven fra Rolls-Royce markert med et arrangement som inkluderte faglige foredrag og demonstrasjonsseilas.

Dette betyr at F/F «Gunnerus» har et topp moderne framdriftssystem som det ikke eksister tilsvarende til i hele verden.