Kvinner med PCOS søkes. Foto: Thinkstock

Sjekker hvordan fruktbarhet kan øke med trening

Det er anslått at en av ti norske kvinner lider av sykdommen PCOS som kan føre til problemer med å bli gravid. Nå ønsker forskerne å sjekke hvordan trening kan hjelpe.

PCOS: Kvinner med sykdommen PCOS søkes nå til å delta i en forskningsstudie ved NTNU.

Vanlige symptomer på PCOS er økt hårvekst på kroppen og i ansiktet, tendens til kviser og sjeldnere menstruasjon. Nedsatt fruktbarhet og mange spontanaborter hører også med til bildet. Fedme forverrer plagene.

Studien er allerede i gang, og det er behov for totalt hundre kvinner. Deltagerne blir fulgt i et helt år. Deltakerne blir trukket tilfeldig til trening- eller kontrollgruppe. De som havner i treningsgruppa skal trene intervalltrening med høy intensitet. Dette kan de gjennomføre enten i forskernes lokaler ved sykehuset eller som egentrening. Kontrollgruppa skal leve slik de har gjort før. Alle bidrag til forskningen er like viktige.

Alle som kommer i treningsgruppene får låne en pulsklokke slik at treningen blir registrert, og kan analyseres. Alle deltagerne får også en omfattende helsesjekk med på kjøpet. Den inneholder alt fra sjekk av eggstokker, blodårefunksjon, fysisk form og kroppssammensetning. Hvis det avdekkes tegn på sykdom, vil vedkommende bli henvist til behandlende lege.

Forskerne har allerede fått noen indikasjoner på hvordan trening kan hjelpe kvinner med PCOS. Her finner du forskningsartikkelen.

Etter å ha gjennomført en pilotstudie med 31 kvinner, fant de ut at intervalltrening hadde god effekt på hvordan kroppen omsetter sukker og på kroppssammensetning.

Kvinnene som deltok i pilotstudien ble delt inn i to treningsgrupper – en med styrketrening og en med intervalltrening. Det var intervallgruppa som viste størst forbedring på faktorer som man tenker er viktig for disse kvinnene. I den nye studien sammenlignes derfor to ulike typer intervalltrening.

Kontakt forskerne Trine Moholdt og Ida Almenning for å delta.