Professor kritisk til et mye brukt medikament

Neurontin, som egentlig er en epilepsimedisin, har lenge også vært brukt forebyggende mot migrene.

Nå sier professor Mattias Linde ved Institutt for nevromedisin ved NTNU at medisinen slett ikke virker mot denne plagen, skriver VG.

Virkestoffet i Neurontin er gabapentin. Produktet er i fortsatt bruk mot migrene, selv om produsenten Pfizer er ilagt en bot for falsk markedsføring av medisinen tilsvarende tre milliarder kroner i USA. Linde hevder at forskningsrapporter bevisst er holdt skjult for å tjene penger. Samtidig skal brukerne ha blitt utsatt for mulige bivirkninger.

Linde har ledet arbeidet med å vurdere ulike epilepsimedisiners virkning mot migrene i en Cochrane-studie. Neurontin er også i USA godkjent mot epilepsi. Medisinsk direktør Erik Hjelvin i Pfizer er ikke enig i Lindes konklusjon om at medisinen ikke også virker mot migrene.