Musikk fra kjøkkenet

Han er den første som har klart å overføre hardingfeleslåtter til bassgitar. Mattis Kleppen har hundrevis av øvingstimer bak seg, de fleste av dem på kjøkkenet.

– Jeg har øvd, øvd, øvd og øvd i uendelige mengder, sier Mattis Kleppen. Til tross for kontorplass hos Institutt for musikk ved NTNU da han var doktorgradsstudent, har han også øvd mye på kjøkkenet i huset sitt.

– Barna mine liker musikk, men nå synes de at det begynner å bli mer enn nok, sier han.

Kleppen er en jazzmusiker som spiller kontrabass og bassgitar, er utdannet fra Jazzlinja, og han er sentral i Trondheims jazz- og bluesmiljø.

Alle gode ting er tre

Kleppen har siden barndommen vært opptatt av hardingfeleslåtter, vestafrikanske tradisjoner og blues. På sitt nye album «Resjemheia» forener han disse tre musikktradisjonene. Albumet er et direkte resultat av doktorgradsarbeidet.

– Det har vært veldig forløsende å ha fast lønn. Samtidig følte jeg et ansvar for å jobbe for pengene, sier Kleppen. Albumet har stor spennvidde, fra slåttemusikk fra Telemark til Motorheads «Iron Horse» og Warren Zevons «Play It All Night Long».

– Jeg har alltid vært opptatt av blues, og jeg har også vært mye i Mali og Senegal i Afrika for å sette meg inn i musikk derfra, sier Kleppen. I tillegg har han vokst opp med hardingfelemusikk.

Spellemann som slektning

– Broren til bestefaren min var spellemann i Bø, og flere av slåttene på det nye albumet kommer fra ham. Begge bestemødrene mine var også opptatt av disse slåttene. De spilte den for meg da jeg var liten, og fortalte spennende historier som hang sammen med musikken. Denne musikken har fulgt meg hele tiden. Det er noe direkte, ærlig og redelig ved disse slåttene. Av all musikk jeg har jobbet med, er det ingenting som er så komplisert å få til som dette, og heller ingenting som er like uttrykksfullt, sier Kleppen.

Fra albumet «Resjemheia»:

«Tamatant tilay/Nordafjells» (Wimp)

«Tjugedalaren» (Spotify)

Tittelen på Kleppens album «Resjemheia» er et navn som stammer fra et område mellom Bø og Notodden i barndommens rike i Telemark. Folkemusikeren Knut Buen er også herfra. Buen har vært en av Kleppens støttespillere i løpet av prosjektet, ved siden av NTNU-veilederne Andreas Aase, Mats Johansson og Carl Haakon Waadeland.