Miljøparti kan få plass på Stortinget

  • Publisert 14.08.13

Om meningsmålingene slår til kan Miljøpartiet De Grønne (MDG) for første gang få plass på Stortinget etter valget 9. september 2013.

Selv om partiet ikke har vært særlig kjent i Norge før siste årene, har grønne partier fra 1990 til 2010 deltatt i regjering i totalt 17 land i Europa, skriver Dagsavisen. Valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, tror årsaken til at partiet først får gjennombrudd nå, er at grønne velgere har hatt flere partier å velge mellom i Norge.

– Både SV og Venstre har profilert seg på miljøspørsmål helt siden sent på 1960-tallet og tidlig på 1970-tallet, sier han til avisen.

– I tillegg har motstand mot kjernekraft og kjernevåpen vært en trigger for mobiliseringen til de grønne partiene i Europa. Norge har ingen av delene, og det er nok også en årsak til at de grønne har vært sene med å slå gjennom her, sier valgforsker Jenssen.