Den mystiske ferskvannsselen

Verdens eneste ferskvannssel holder til i den store Bajkalsjøen i Sibir. Ingen vet hvordan den kom seg dit, men norske og russiske forskere har studert den gjennom mange år. De er blant annet opptatt av å finne årsakene til at bajkalselen har mye lavere kvikksølvverdier enn sine frender i salte farvann, på tross av at industriutslippene i Bajkalsjøen er betydelige.  En av flere teorier er at de høye fjellene som omgir sjøen, beskytter mot forurensning som kommer gjennom lufta.

Forskerne vet ennå ikke om kvikksølvverdiene i bajkalselen øker som i andre polare pattedyr, som i isbjørn og grønlandsk ringsel. Men i april regner de med å få analyseresultater som kan si noe mer presist om dette, skriver Adresseavisen.

NTNU-forsker Tomasz Ciesielski er ikke i tvil om Bajkal-prosjektet vil bety mye for annen forskning på marine pattedyr omkring i verden. Å ha et lukket referanseøkosystem, godt skjult mellom høye fjell i Sør-Sibir, har allerede vist seg å være nyttig for å forstå og fortolke funn i helt andre økosystemer.

Foto: Wikipedia