Afghanistan flagg

Afghanistans gjemte historie

Foto: Nasjonalmuseet i Kabul

Foto: Nasjonalmuseet i Kabul

En av verdens mest spektakulære vandreutstillinger kommer til Trondheim i mai. Bak utstillingen «Afghanistan – Den gjemte historien» ligger svært dramatiske hendelser. Mange trodde at flere tusen år gamle, uerstattelige gjenstander som forsvant fra nasjonalmuseet i Kabul på slutten av 1980-tallet, var tapt for alltid. Men de var gjemt unna, og så på nytt dagens lys i 2004.

Hele 230 gjenstander fra Afghanistans og verdens kulturarv vil bli utstilt på NTNU Vitenskapsmuseet. Nesten to tusen år skiller den eldste gjenstanden fra den yngste i utstillingen som rommer unike gullskatter, elfenbensutskjæringer, glassfigurer og bronsestatuetter.

Utstillingen er tidligere vist i blant annet New York, Washington, Paris, Bonn og London. I Norge blir Trondheim det eneste visningsstedet.