Hvor miljøvennlig er møbelet? Denne deklarasjonen gir svaret.

En grønn sofa

Verdens lengste sofa ble bygget i Sykkylven i går. Den er også den grønneste sofaen hittil som får miljødeklarasjon.

En slik sofa ble bygget på Sykkulven i går. (Foto: Ekornes ASA)

En slik sofa ble bygget på Sykkulven i går. (Foto: Ekornes ASA)

Det handler altså ikke om fargen, men materialene og produksjonen.

I fremtiden kan du lese på lappen ved siden av prislappen om din utvalgte sofa er en stor belastning for miljøet, eller ikke.

Akkurat denne sofaen er ganske snill og får ’miljømerke A’. Riktignok er ikke denne merkingen en internasjonal standard enda, men kanskje snart.

– En sånn miljødeklarasjon som vi har laget vil omfatte alle sider ved produksjonen, forteller professor Annik Magerholm Fet ved Institutt for industriell økonomi ved NTNU.

Grønn sofa i alle farger

– Deklarasjonen gir et helhetsbilde på miljøbelastningen. Så kan du velge å kjøpe grønne sofaer i all verdens farger, med god samvittighet.

Miljødeklarasjonen baserer seg på et langt stykke arbeid. Det er utviklet et dataverktøy som både holder styr på alle tenkelige miljøkrav og standarder, og beregner hver enkelt del av produksjonen sin miljøbelastning. Fra første tre hugges, til sofaen har fått føtter å stå på, og skjebnen til sofaen når den en gang skal slutte å være sofa.

– Hvis man gjør som i fiskeindustrien og produserer en del i Kina for eksempel, forteller professoren, – så vil det sikkert være lønnsomt med tanke på produksjonskostnadene, men da blir transporten en unødvendig belastning på miljøet. Det er nettopp denne totaloversikten over miljøbeløastningen både forbrukere, produsenter og myndigheter ønsker seg.

Verktøy for miljøinformasjon

Annik Magerholm Fet (Foto: NTNU)

Annik Magerholm Fet (Foto: NTNU)

Det er denne totaloversikten det nye miljø-dataverktøyet DATSUPI (Data Assisted Tool for Sustainability Product Information) fra NTNU skal bidra med.

DATSUPI har mengder av informasjon i seg, og kontakt med internasjonale databaser for miljøinformasjon, slik at den til enhver tid er oppdatert. Så er det bare å laste inn alt om møbelet som skal produserers, så får man et resultat som oppsummerer miljøslitasjen.

Databasen blir et verktøy som vil hjelpe bedrifter til å møte krav om dokumentasjon for produkter i et internasjonalt marked. Samtidig kan det gå inn som et designverktøy for å gjøre møbelproduksjonen mer miljøvennlig.

Når du handler mat så kan du lese deg til ganske mye på varedeklarasjonen, om kjøttet er norsk og slikt, og saltinnhold for eksempel. Eller når du skal kjøpe hagemøbler eller byggematerialer, så tenker du kanskje på regnskogen.

Møbelindustrien er nå først ute med en mer omfattende varedeklarasjon som ikke bare forteller hva møblene er laget av og om de er ’Made in Norway’.

I dag finnes det over 50 typer miljødeklarasjoner. De er gjerne en fire-fem sider fagspråk der du kan lese alle tenkelige detaljer om sofaen er en stor belastning for miljøet, eller ikke.

DATSUI har alt dette, men også nøkkeltallene for total miljøbelastning. Så ender man opp med en totalberegning og kan merke møbelet med en liten lapp som sier akkurat hvor miljøvennlig møbelet er. For hele møbelets livssyklus, fra råvare til forbruksvare og helt til nedbrytning.

– En sånn miljødeklarasjon som vi har laget vil omfatte alle sider ved produksjonen, forteller professor Magerholm Fet.

– Deklarasjonen gir et helhetsbilde på miljøbelastningen. Så kan du velge å kjøpe grønne sofaer i all verdens farger, med god samvittighet.

En miljødeklarasjon gir tallfestet informasjon om miljøbelastninger gjennom hele livsløpet til møbelet, alt fra råvareuttak til produksjon hos underleverandører, transport, sammensetning, emballasje, bruk og avhending en gang i fremtiden.

En miljødeklarasjon gir tallfestet informasjon om miljøbelastninger gjennom hele livsløpet til møbelet, alt fra råvareuttak til produksjon hos underleverandører, transport, sammensetning, emballasje, bruk og avhending en gang i fremtiden.

Samarbeid mellom forskning og industri

Akkurat denne sofaen i Sykkylven er ganske snill og får ’miljømerke A’ per sitteplass. For det er sånn det regnes i miljøregnskapet i følge internasjonale standarder, belastning per funksjonell enhet, altså sitteplass.

Miljø-dataverktøyet er et resultat av et tiårig samarbeid mellom NTNU og møbelindustrien i regionen.

Ekornes ASA i Sykkylven kan nå skilte med verdens lengste sofa. Sofaen er også den grønneste. Arve Ekornes er direktør for produktutvikling og svært fornøyd.

– Samarbeidet med NTNU har bidratt til å øke vår kunnskap og bevissthet rundt behovet for å ha en god miljødokumentasjon på våre produkter. Etablering av miljødeklarasjon og DATSUPI-verktøyet er et glimrende utgangspunkt for å skape mer miljøvennlige møbler for framtida.

Og verdens største sofa ser kanskje beige ut, men den er deklarert som grønn.