Sjekker maskinelt utstyr fra land

I forskningsprosjektet Wivib vil SINTEF, i samarbeid med ABB

og SKF, lage en vibrasjonssensor. Sensoren er i første omgang tenkt benyttet på maskiner ombord på oljeplattformer.

Målet er å avsløre unormale vibrasjoner som kan være tegn på at en maskin holder på å gå i stykker. I dag må oljeselskapene sende personell ut på plattformen for å teste maskinene en etter en. Med et trådløst nettverk av vibrasjonssensorer kan personell sitte onshore og kontrollere maskiner mange hundre kilometer ut i havet.

Prosjektet er støttet av flere oljeselskaper og av Norges forskningsråd via Petromaks-programmet som kjøres for oljeindustrien. SINTEF skal levere sensorbrikkene, mens ABB og SKF er ansvarlige for trådløs kommunikasjon og tolkning av vibrasjonssignalene. Prosjektet startet i 2006 og skal vare ut 2008.