Ny bedrift: MOSEMAT PÅ ALLE FAT

NY BEDRIFT: At torvmose har konserverende egenskaper, har mennesket visst i tusenvis av år. I dag vet vi at mosen inneholder det bakteriehemmende stoffet sphagnan. Arbeidet med myrmose startet allerede på 1980-tallet ved NTNU, og for noen år siden fant professor Bjørn E. Christensen og dr. Simon Ballance (bildet, midten) en metode for å utvinne sphagnan fra torvmose.

Vireo AS vil nå utvikle et industrielt konserveringsmiddel for fersk fisk, basert på sphagnan. Firmaet ble opprettet i sommer av Fredrik Halmøy Wisløff (t.v.) og Thor-Egil Solhaug (t.h.), som da var ferdige med NTNUs Entreprenørskole ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. Den faglige utviklingen av produktet skjer ved Institutt for bioteknologi, med støtte fra Forskningsrådet. NTNU Technology Transfer AS er også en viktig samarbeidspartner i bedriftens oppstartsfase.

Gründerne har tro på at stoffet ikke endrer farge, smak, utseende eller lukt på matvaren, og dette skal snart testes av en tredjepart. Det gjenstår likevel mye produktutvikling, og Vireo regner ikke med å ha et ferdig og godkjent konserveringsstoff ute på markedet før tidligst i 2009.