Det ligger i luften

Klikk på illustrasjonen for å laste ned en PDF

Klikk på illustrasjonen for å laste ned en PDF

TRÅDLØST NETTVERK

Verden er blitt trådløs, og vi slipper en masse upraktiske ledninger på datamaskinene våre. Tidligere puttet vi en ledning inn i veggen når vi satte oss ned på et kontor med laptopen. Det ga en form for mening – at vi i alle fall opprettet en kanal. I dag er den trådløse forbindelsen innebygd i datamaskinen, og vi kobler oss på nettet uten å gjøre annet enn å slå på maskinen i riktig rom eller bygning. På forhånd må det nemlig være installert en ruterboks utstyrt med ei antenne i rommet.

Clouet er radiobølger. Det er radiobølger som sørger for kontakt mellom sender og mottaker. I frekvensspekteret som strekker seg fra langbølger til røntgen, finner vi også frekvensen der all trådløs teknologi befinner seg. Åtti megahertz er avsatt til denne trafikken, og trådløse nett må finne seg en ledig plass innenfor dette.

Lenge har vi lest at sikkerheten i nettverkene ikke har vært gode nok. Siden radiobølger kan gå gjennom både en og to betongvegger, kan kanskje naboen greie å hekte seg opp på nettet ditt. Noen har til og med greid å knekke koden som gir deg tilgang inn i nettverket og til det du måtte ha på datamaskinen. Men nå er graden av sikkerhet blitt betydelig bedre, sier ekspertene. Samtidig meldes det om at hverdagen vil bli enklere: Sendere og mottakere for trådløst nettverk kan plasseres i luftekanaler, og radiosignalene kan nærmest flyte fritt fram til ventilene over hver arbeidsplass. Man kan rett og slett sende og motta e-post gjennom friskluftventilen i taket!

Mobiltelefonen er også på vei til å bli trådløs. Du har sikkert sett folk som går og snakker ut i lufta med en liten plugg i øret. Selve telefonen befinner seg i lomma på personen, og mellom øre og telefon går det radiobølger med svært lav effekt siden avstanden er så kort.

 

Tekst: Åse Dragland. Foto: Thor Nielsen. Illustrasjon: Torkill Lademoe.

Vitenskapelig rådgiver: Vidar Ringset, Sintef IKT.