Gemini ung: DATA [BOOK] MAKERS

LYST TIL Å GJØRE HOBBY TIL JOBB?

Tore og Petter har begge sivilingeniør-utdannelse i data. For å søke på studieprogram for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) må du normalt ha generell studiekompetanse med 3MX, og 2FY eller tilsvarende.

Kjendisekteskap, sommervær eller fotballresultater – alt kan det gjøres pengespill av. Om du spiller på oddsen, er sjansen stor for at to sivilingeniører fra NTNU har en finger med i spillet.

«Vil jeg ha en sjef eller være min egen,» spurte de seg for tre år siden, gründerne Tore Steinkjer (29) og Petter Fornæss (27). De valgte det siste, og i dag sitter de på en gullgruve: De overvåker pengespill over hele verden.

– Følelsen av å lykkes er utrolig deilig. For meg er dette en stor drøm som går i oppfyllelse, sier Petter. – Jeg ville nok aldri kunne trives i en vanlig jobb. Det blir for kjedelig, tror Tore.

FULL PAKKE • Firmaet Market Monitor driver et risikostyringsverktøy som overvåker pengespill verden over. Bookmakere risikerer å tape store penger om de ikke har full kontroll. Tore og Petter kontrollerer for dem, og Market Monitor er de første og eneste i verden med et slikt tilbud.

– Vi følger blant annet med på at alle odds er som de skal, og at de riktige kampene er satt opp. I tillegg kommer vi med oddsforslag, altså beregninger av hvor stor premien bør være i forhold til innsatsen, forklarer de. I Norge har de én kunde. En stor en, med monopol: Norsk Tipping. Flere land har statlige bookmakere, og Market Monitor har nesten alle som kunder. I tillegg kommer flere kunder i England, Tsjekkia, Slovakia, Polen, Romania, Hong Kong, Østerrike, Australia og Kroatia. Og mange flere, blant annet på de karibiske øyer.

Å LURE DE LURE • Ideen kom av seg selv. Tore var glad i å spille på oddsen. Etter hvert ble Petter med, og det gikk sport i å finne hull i bookmakernes systemer og spille der feilene var.

– Vi tjente penger på det. Så kom tanken om at vi kunne lage et datasystem som beskyttet dem fra sånne som oss, ler Petter. Hobbyen ble jobb. De startet med seg selv. I dag har de fem ansatte i Trondheim og sju andre på kontorer rundt om i verden.

LITE LUKSUS, MYE MORO • Det første året brakte mange nedturer, og gutta måtte jobbe hardt for å holde hodet over vannet.

– I begynnelsen hadde vi ikke fritid. Det var ikke enkelt, men det handler om å ikke gi opp, tror Tore. De hadde ingen investor, lite sosialt liv, de satt i telefonen og foran datamaskinene døgnet rundt. I dag er det roligere,men i motsetning til hva en kanskje skulle tro, lever ikke de to noe luksusliv. Ingen av dem har bil, og kontoret med fem ansatte er knøttlite og av den nøkterne sorten.

– Vi trives i miljøet på Gløshaugen Innovasjonssenter. Vi har det vi trenger, poengterer de to.

– Vi har vært opptatt av å få firmaet på fote. Det er heller ikke noe poeng å sløse med penger – det kommer jo kanskje en regnværsdag igjen.