Sykehusvalg avgjør overlevelse

Er du glad i livet, kan det være helt avgjørende hvilket sykehus du blir operert på. Det viser en doktorgradsstudie ved NTNU, som overlege ved St. Olavs Hospital, Arne Wibe, har gjort med utgangspunkt i det nasjonale spesialregisteret for endetarmskreft.

Han fant at pasienter som blir operert på sykehus som gjennomfører mer enn 30 slike operasjoner hvert år, har mye lavere tilbakefallsprosent enn pasienter som blir operert på sykehus med mindre operasjonsvolum. Sjansen for å overleve varierte mellom 35 og 72 prosent på de 55 avdelingene som i perioden 1993-1999 opererte endetarmskreft i Norge.

Etter at Wibes resultater ble offentliggjort, har 15 av de sykehusene som tidligere opererte endetarmskreft, begynt å sende sine pasienter til større sykehus med bedre resultater.